Egeli Tatilin Adresi... Muğla

Doğa ile birlikte insanlarda da başlayan uyanış farklı tatil yörelerine olan ilginin kaynağı oluyor. Ege bölgemiz bu anlamda çiçeklerin ve ağaçların sunduğu renk ortamının ve uyanışın en çok yaşanabileceği yörelerimiz arasında.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40
Egeli Tatilin Adresi... Muğla

Adil Çulhaoğlu

Muğla da Türk Riviyerası olarak bilinen Anadolu Yarımadasının Ege ve Akdeniz kıyılarında yer alan doğal zenginliklerin tarihle iç içe geçtiği, Güney Ege Bölgesinde yer alıyor. Bodrum Datça, Fethiye, Marmaris, Köyceğiz başta olmak üzere,13 ilçesi birlikte sahip olduğu kültürel ve doğal zenginliklerinde güneşe hasret tatilcilere kum ve deniz tatili yanında turizm çeşitliği sunuyor. BU yörede Sayısız koylarında yat ve guletlerle mavi tur ve 28 ören yerine kültür turlarına katılmak mümkün. Doğa yürüyüşleri, bisiklet ve at ile geziler, Dalaman Çayında Kano, rüzgârıyla yelken ve sörf Fethiye Babadağ ve Ören Ala Tepe’de yamaç Paraşütü, kış aylarında Seydikemer 2863 metre yükseklikteki Erendağ Kayak Merkezinde kayak yapma imkânları gibi tatile çıkacaklar için oldukça fazla alternatif var.

Muğla, Gezilecek Bir Şehir

Çoğunlukla tatilcilerin merkezine uğramadan sahildeki ilçelerine gittiği Muğla, kent yaşamının hissedildiği, tarihi dokunun korunduğu ve yaşanıldığı sivil mimariye sahip bir şehir.

Hisarlık Tepesi yamacına yayılmış eski mahalleleri Muğla Merkezinin her yerinde küçük bir meydan, çınar ağacı ve çayevleri dikkat çekiyor. Arastada Rum Filvari ustanın l895 tarihli imzasını taşıyan saati hala çalışan tarihi saatli kule, bir sokakta kunduracılar, bir sokakta terziler, bir sokakta nalbantlar, kalaycılar, sobacılar, semerciler, bir sokakta küçük küçük esnaf lokantaları. Sabur hane meydanından bir aracın zor geçebildiği daracık sokaklar, 28 alaturka kiremitli bacalarıyla ünlü, beyaza boyanmış, tek veya çift katlı avlulu ana girişine kuzulu kapı denilen evler. Tarihi Şeyh Camii ve Çarşı merkezinde çınar ağacı ve bir şadırvan ile 500 yıllık Kurşunlu Camii tarihi ihtişamlarıyla dikkat çekiyor.

Tarihi M.Ö 3400 yıllarına kadar uzanan Muğla bölgesine ilk yerleşenler Karyalılar olmuş, Roma, Bizans, Selçuklu, Osmanlı  dönemlerini yaşamış, Kayra medeniyetinin önemli yerleşim yeri olmuş adını bir rivayete göre, Selçuklu komutanı Muğlu Bey’den almış, diğer rivayete göre de 1889 Aydın Salnamelerinde ise Mobella isminden almış.

Muğla gezisinin olmazsa olmazı Pazar Yeridir. Köylerden getirdikleri ürünleri satanların çoğunluğu kadınlar, Pazar Yeri’nde. Her türden sebze- meyve tazesiyle, kurusuyla tezgâhları süslüyor. Adeta renk cümbüşü. Bir çınar ağacının altındaki bir masada, yağında kızartılmış ekmeği, yeşilbiberi, domatesi ile sunulan Muğla Köftesi, Muğla Saraylısı adı verilen tatlı ve Muğla Simidi, Muğla Merkezinde tadılması gerekli lezzetlerin başında geliyor.

Farklı Bir Müze

Eskiden hapishane olarak kullanılan bir binanın avlusunda sergilenen taş eserlerin arasında, Stronikia Ören yerinden getirilen Leda mezar sitelinin kendini öne çıkardığı Müzede, Etnografya, Arkeoloji ve Doğa Tarihi bölümü bulunuyor. Afrodit heykelciklerinin yer aldığı vitrin arkeoloji bölümünün en gözdesi. Ama Muğla Müzesini ilginç ve önemli kılan özelliği, boynuzgiller, memeliler, atgiller, gergadanlar gibi canlılara ait 5-6 milyon yıllık fosillerin sergilendiği doğa tarihi bölüme sahip olması. MTA Tabiat müzesinden sonra ülkemizin buluntular açısından zengin ikinci tabiat müzesi. Muğla’nın Özlüce köyünde Prof. Dr. Berna Alpagot tarafından 1992’de başlatılan kazılarda çıkarılan çeşitli hayvan fosilleri sergileniyor bu bölümde.

Ulaşım Kolaylığı

Dalaman ve Milas-Güllük Hava limanları ile hava ulaşımı olan, Muğla çevresindeki, Milas, Datça, Marmaris ve Fethiye’deki 5 Müzesi ve Knidos, Kaunos gibi,28 Ören yeri ile yaklaşık Türkiye’nin en fazla tarihi alanı sahiptir.  100 Mavi Bayraklı plajına sahip olmakla Türkiye'nin en fazla mavi bayraklı plajı olan Muğla ilinin doğal zenginliklerine de ulaşım kolay ve heyecan vericidir.

En önemlisi, her türden konfora sahip yatlar, yelkenliler ve ahşaptan yapılma geniş güverteli guletlerin mavi tura çıktığı, Bodrum, Marmaris, Datça, Göçek ve Fethiye’deki 10 Marina, sayısız liman, iskele ve yüzlerce sessiz koy, bu bölgeyi ülkemizin Yat Turizminde başa getirdiğini görüyoruz.

Dünya Harikaları

Dünya'nın 7 Harikasından biri olan Mausoleum Anıtı'nı barındıran, Türkiye'nin St.Tropez'i olarak adlandırılmayı sunduğu eğlence imkanlarıyla hak eden Bodrum’u, Datça’sı, Fethiye’si, Marmaris’i Dalyan’ı Gökova Körfezi, İztuzu Plajı, Dalaman Çayı ve Saklıkent’i gibi doğal güzellikleri barındıran 1500 km’lik uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun sahil bandı, Knidos, Xantos, Kaya Köy, Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi gibi doğal ve kültürel zenginlikleriyle  küçüklü büyüklü tatil beldelerinde ağırladığı turist sayısı açısından Antalya, İstanbul gerisinde, ancak özellikle yat turları ile kültür turları açısından ülkemizin başta gelen turizm bölgesi olduğu rahatlıkla söylenebilir.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.