Dünyaca ünlü müzede terör paniği

Paris'te her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği ünlü Louvre Müzesi girişinde iki sırt çantası ve iki bıçağı olan bir saldırgan, müzede güvenlik görevini yürüten askerlere saldırdı.

31/12/2019 23:40
Dünyaca ünlü müzede terör paniği

Saldırgan, askerlerin açtığı ateş sonucu yaralı ele geçirildi. Amerika'nınsesi'nde yer alan habere göre, saldırganın 1988 Mısır doğumlu olduğu ve Dubai'den turist vizesiyle Schengen bölgesine giriş yaptığı belirlendi.

Louvre Müzesi'nin alışveriş mağazalarının bulunduğu Carousel girişinde sabah saat 10.00 sularında girişte görevli polislere yaklaşan bir şüphelinin müzeye girmesi engellendi. Bunun üzerine saldırgan Sentinelle operasyonu çerçevesinde müzede devriye gezen askerlerden birine bıçakla saldırdı. Görgü tanıkları ve polis ifadelerine göre "Allahüekber" diyerek bir askere saldıran kişi, diğer askerler tarafından açılan ateş sonucu karnından aldığı 5 kurşunla yaralı olarak etkisiz hale getirildi.

George Pompidou Hastanesi'ne kaldırılan saldırganın durumunun ağır olduğu ve ameliyata alındığı belirtilirken, saldırıya uğrayan askerin ise hafif yaralı olarak tedavi gördüğü açıklandı.

İki çantada bomba paniği

Saldırganın üzerinde bulunan iki sırt çantasında bomba olabileceği ihtimaliyle olay yeri güvenlik çemberine alındı. Müze içerisindeki herkes güvenli bir bölgede toplanarak saatlerce bekletildi. Kurşun seslerini duyan kişilerin kaçışması sırasında da ciddi panik yaşandı. Olay yerine gelen bomba imha ekipleri çantalarda patlayıcı olmadığını tespit etti. Bunun üzerine, olay yerinde bulunan bine yakın turist ve oradan geçmekte olan Parisli, müzeden güvenlik çemberi altında boşaltıldı.

Dubai'den Fransa'ya geldi

Soruşturmadan Fransız basınına sızan bilgilere göre, terör zanlısı saldırgan, Fransa'ya 26 Ocak tarihinde Dubai'den Schengen turist vizesiyle giriş yaptı. İstihbarat servislerinde adı olmadığı nedeniyle Fransa'ya çok kolay giriş yaptığı belirtildi. Çantasında i-Phone 7 telefonu ve vize kağıtları bulundu. Fransız polisi, zanlının vize adresi olarak gösterdiği Ponthieu sokağındaki adrese baskın düzenledi.

Eyfel Kulesi ve Louvre IŞİD'in hedefi

Medyaya açıklamalarda bulunan içişleri ve emniyet yetkilileri, Louvre'un Carousel girişinde daha önce de terör saldırılarının engellendiğini belirterek, Fransa'nın, özellikle de hassas noktalarında hala ciddi terör saldırısı tehdidi olduğunu ve bunu engellemek için gece-gündüz çalışıldığını kaydetti.

Paris Emniyet Müdürü Michel Cadot, "Saldırganın ‘Allahüekber’ diye bağırmasından anlıyoruz ki, terör niteliği taşıyan bir saldırı. Elinde biri uzun kasap bıçağı olmak üzere 2 bıçak olduğunu biliyoruz. Ancak bu konudaki net belirlemeleri yargı açıklayacak," dedi. Saldırıya ilişkin soruşturmayı Paris anti-terör savcılığı üstlendi.

IŞİD, askeri alanda Suriye'de kayıplar vermeye başlayınca, sonbaharda militanlarına gönderdiği bir video mesajında, "Buraya gelmeyin, bulunduğunuz yerlerde elinize geçirdiğiniz herhangi bir silahla saldırın" çağrısı yapmıştı. Bu çağrının ardından Fransa'da iki polis memuru evlerine kadar takip edilerek bıçaklanarak öldürülmüş, son olarak da 25 Temmuz'da Rouen yakınlarındaki bir kilisenin rahibi boğazı kesilerek öldürülmüştü. Fransız hükümeti, Sentinelle operasyonu çerçevesinde, Paris ve banliyölerinde güvenlik önlemlerini güçlendirmek için 3 bin 500 askeri görevlendirmişti.

Hollande: "Terör saldırısı olduğu kesin"

Saldırıya ilişkin açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Malta'da katıldığı zirvede soruları yanıtlarken, "Tehdit var ve hala varlığını bütün ciddiyetiyle koruyor. Ve bu tehditle yüzleşmek zorundayız. Saldırının terör amaçlı işlendiği konusunda hiçbir şüphe yok" diye konuştu.

Başbakan Bernard Cazeneuve, "Görünen o ki saldırgan terör amaçlı bir saldırı düzenlemiş. Bir kez daha vurguluyorum. Terör tehdidi halen çok yüksek. Güvenlik görevlilerinin yürüttüğü fedakar mücadelenin önemini bu vesileyle vurgulamak istiyorum," dedi.

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo da, önce saldırganı Louvre'a sokmayan polis görevlisini, ardından da saldırganın binlerce turistin arasına girmesini engelleyen askerleri "profesyonel çalışmalarından dolayı" kutladı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.