Dört ilde turist kaybı 8,7 milyon

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Türkiye turizminin lokomotif illeri İstanbul, Antalya, Muğla ve İzmir’de Ocak-Eylül döneminde turist kaybının 8.7 milyon düzeyine çıktığını belirtti.

31/12/2019 23:40
Dört ilde turist kaybı 8,7 milyon

Çetin Osman Budak, “Yabancı turistlerin Türkiye’deki harcaması 100 dolar daha ucuzlamasına rağmen, turist sayısının düşmesi, işsizliğin, yoksulluğun büyüyeceği anlamına geliyor. AKP gereken dersleri çıkarmazsa, fatura çok daha büyür” dedi. CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, yaptığı yazılı açıklamada, Ocak-Eylül döneminde İstanbul, Antalya, İzmir ve Muğla’da yaşanan turizm hareketliliğini değerlendirdi.

Türkiye’deki turizm hareketliliğinin merkezi konumunda bulunan dört şehire, 2015’in ilk 9 ayında 23.1 milyon turist gelirken, bu yıl gelen turist sayısının 14.4 milyonda kaldığını belirten Budak, “İstanbul, Antalya, Muğla ve İzmir’in turist kaybının 8.7 milyon düzeyine çıktı. Kayıp oranı yüzde 38 düzeyindedir” dedi.

KAYBIN YÜZDE 50’Sİ ANTALYA’DA

AKP’nin iç ve dış politikadaki hatalı adımlarıyla oluşan krizden en fazla Antalya’nın etkilendiğine dikkat çeken Budak, “Kriz en fazla Antalya’yı vurdu. Antalya, geçen yıla göre 4 milyon 328 bin turist kaybetti. İlk 9 ayda ortaya çıkan 8.7 milyonluk gerilemenin yüzde 50’si, yani yarısı Antalya’dan. Antalya’da zaten sezonluk çalışan on binlerce turizm emekçisi iş bulamadı, evine ekmek götüremedi. Esnafımız, üreticimiz büyük sıkıntı içerisinde. Antalya ekonomisi, geçen yıla göre çarpan etkisiyle birlikte yaklaşık 6 milyar dolarlık bir gelirden mahrum kaldı. Antalya ekonomisi sadece turizm boyutuyla 6 milyar dolar küçüldü” dedi.

HARCAMALAR 100 DOLAR DÜŞTÜ

Turizmdeki krizin fiyatları da olumsuz etkilediğini vurgulayan Budak, turist başına harcamaların düşmesine rağmen, turist sayısının gerilemeye devam ettiğini belirtti. Budak, “Kişi başına turist harcaması 2013’te 749, 2014’te 775 dolar düzeyine çıkarken, bu yılın ilk 6 aylık döneminde 647 dolara kadar düşmüştür. Yaklaşık 100 dolarlık azalmaya rağmen, Türkiye 9 ayda 8.7 milyon turist kaybetti.

Bu tablo;  krizin daha ağır sonuçları olacağının göstergesi. AKP’nin turizmde hiçbir hedefi tutmuyor. 2016 yılı için 33.5 milyar dolar gelir bekleyenler, bir yıl sonra hedefi 27 milyar dolara, geçen hafta da 18.6 milyar dolara düşürdü. Hedefteki 15 milyar dolarlık erime, işsizliğin, yoksulluğun büyüyeceğinin de kanıtıdır” diye konuştu.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.