DETUR VE ALTAV fena kapıştı

Geçtiğimiz günlerde Alanya basınında, 3 yıldır Detur ve Fox TV işbirliğinde çekilen ve Finlandiya Fox TV’de yayınlanan Alanyan Matkaoppaatreality formatlı TV dizisi için ALTAV’ın 3 Bin Euro uçak bileti sponsorluk bedelini ödemediği ve bu sebeple 500 Bin Euro’luk reklam fırsatının kaçırıldığıyla ilgili haberler çıkmıştı. ALTAV, konuyla ilgili bir basın açıklaması yayınladı.

31/12/2019 23:40
DETUR VE ALTAV fena kapıştı

ALTAV'dan konuyla ilgili yapılan basın açıklaması şöyle:

"Geçtiğimiz günlerde Alanya basınında, 3 yıldır Detur ve Fox TV işbirliğinde çekilen ve Finlandiya Fox TV’de yayınlanan Alanyan Matkaoppaatreality formatlı TV dizisi için ALTAV’ın 3 bin euro uçak bileti sponsorluk bedelini ödemediği ve bu sebeple 5 bin euro’luk reklam fırsatının tepildiğiyle ilgili haberler yer aldı.

Kamuoyunu aydınlatma adına konuyla ilgili açıklama yapan Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Cimrin, şunları söyledi:

Vakfımızın Başkanı aynı zamanda Alanya Belediye Başkanı olan Sayın Adem Murat Yücel yaptığı basın açıklamasında bu yıl için ALTAV olarak çok sayıda proje yürüttüklerini ve nakdi olarak yardımcı olunamayacağını ve bu gibi konularda sadece ALTAV değil herkesin elini taşın altına koyması gerektiğini ifade etmişti. İlerleyen günlerde Detur Alanya ofisi tarafından, Alanya’dan olumlu haber gitmeyince programın iptal olduğu ve tanıtım fırsatının kaçırıldığı Alanya basınına duyuruldu.

Şunu ifade etmemiz gerekir ki, 2015 yılında çekilen ilk sezon bölümlerinin uçak biletlerine Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) sponsor olmuştu. 2016 yılı için çekilecek bölümlerle ve sponsorluk ile ilgili toplantıyı 2016 Ocak ayında Finlandiya Turizm Fuarı  sırasında gerçekleştirdik. Söz konusu programa sponsor olabilmemiz için programın içeriğinin düzeltilmesi gerektiğini, özellikle Alanya’da yaşayan Finlandiyalıların programdan şikayetçi olduklarını ve Alanya’nın Finlandiya TV’lerinde bu şekilde yer almasından çok rahatsız olduklarını dile getirdik.

Yapım firmasının Alanya’yı kullandığı kadar Alanya’nın da programı kullanması gerektiğini belirttik. Bu toplantıdan önce 2015’de yayınlanan sezonun tüm programlarını incelemiştik ve bize göre de büyük olumsuzluklar vardı. Yapımcı firma ve Detur ile yaptığımız bu toplantıda ALTAV tarafından sağlayacağımız içerik ve lokasyonların programa dahil edilmesi şartıyla sponsorluğa devam edeceğimizi bildirdik ve fuardan sonra yapımcılar ve Detur temsilcisi ile birlikte ALTAV’da ilkbahar aylarında 2 ayrı toplantı yaparak detayları netleştirdik. Tarafımızdan verilen liste üzerine programa dahil edilen konulardan bazıları şunlardır :

- Aromatik Cennet Vadisi

- Kleopatra Bölgesi’nde paragliding

- Alanya iskelesi ve Tersane bölgesinde SUP surfing

- Cable Park

- Sapadere Kanyonu

- Yeni Alanya Outdoor haritasının tanıtılması

- Tophane Bölgesi’nde çekimler

-  Caz Festivali çekimleri

- Aspendos Anfitiyatro konser çekimleri

- Alanyaspor maçından çekimler

- Alanya’da yaşayan Fin vatandaşlarına daha fazla yer verilmesi

- Programda kullanılan Finlandiyalı ünlülerin profillerinin yükseltilmesi ve çeşitlendirilmesi

- Bunun yanında daha önceki sezonda işlenmeyen Alanya’nın güzel ve yerlilerce çok sevilen restoranlarında çekimler

Yukarıdaki başlıklar program ekibi tarafından dizinin farklı bölümlerinde kullanıldı. Bizler de tüm bu aktivitelere, ağırlamalara ve bu lokasyonlarda ücretsiz olarak çekim yapılmasına aracı olduk.

Dizi geçtiğimiz aylarda Finlandiya Fox TV’de yayınlandı. Alanya’da yaşayan Fin vatandaşlarından aldığımız tepkilere dayalı olarak ve kendimizin de izlediği kadarıyla her ne kadar program içeriği zenginleşse ve Alanya daha farklı noktalarıyla ön plana çıkarılsa da programın formatında beklediğimiz değişiklik olmamıştır. Alanya olması gerektiği noktada değil önceki sezonlardaki aynı yaklaşımla işlenmiştir. Programda rating kaygısı Alanya imajının çok daha önünde gitmektedir.

Finlandiyalılar, Alanya ile ilgili oluşturmuş oldukları ve her birinde 4 bin–8 bin arası üyesi bulunan Facebook gruplarında program hakkında yaptıkları tartışmalarda programın Alanya’ya faydasından çok zararının olduğu konusunda hem fikir olmuşlardır. Birebir görüşme yaptığımız Fin vatandaşları da bu durumu doğrulamıştır. Detur Alanya  ofisi tarafından kamuoyuna aktarılan, 3 Bin Euro bağış yapmamamızdan dolayı tüm programın iptal edilmiş olması gerçekleri yansıtmamaktadır.

3 bin euro 10 kişilik gidiş-dönüş uçak biletine tekabül etmektedir. Hepimizin bildiği gibi Detur her hafta Alanya’ya 500 civarında Finlandiyalı turisti getirmektedir ve kendi charter uçaklarıyla uçan bir tur operatörüdür. 10 uçak biletini bulamaması gibi bir olasılık imkansızdır.

Kaldı ki Detur yıllardır Türkiye’ye ve özellikle Alanya Bölgesi’ne binlerce turist taşımış Türkiye spesiyalisti ve çok değer verdiğimiz bir tur operatörüdür. Bu projeye çok önem verilseydi 3 bin euro için vazgeçme durumu söz konusu olmazdı diye düşünmekteyiz ki belirttiğimiz gibi kendi uçakları varken.

Özetle, Detur’un Fox TV ile birlikte çekmiş olduğu bu programın Alanya için faydalı olacağına dair inancımız kalmamıştır. Bu konudaki hareket noktamız, Alanya’da yaşayan ve Alanya’yı daha önce görmüş ve bu programdaki Alanya ile kıyaslayan Finlandiyalıların yorumları ve olumsuz görüşleridir. Israrla programın faydalı olduğunu savunanların yıllardır yapılan eleştirilere kulak tıkamaları yerine öncelikle Alanya ortak paydasında birleşip rating kaygılarını ikinci plana atmaları gerekmektedir. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

Konuyla ilgili olarak geçtiğimiz günlerde Yeni Alanya'da "ALANYA DEV TANITIM FIRSATINI KAÇIRDI" başlığıyla çıkan haber şöyle:

Alanya'da çektiği dizilerle tanıtıma büyük katkı sağlayan Finlandiya Fox TV, ALTAV'dan 3 bin Euro uçak bileti desteği alamayınca 2017 projesini iptal etti.

Alanya'da çektiği dizilerle tanıtıma büyük katkı sağlayan Finlandiya Fox TV, yeni projesi için ALTAV'dan (Alanya Turizm Tanıtma Vakfı) 3 Bin Euro uçak bileti desteği istemiş ancak ALTAV'ın yanıtı 'Hayır' olmuştu. Yeni Alanya'nın 'Bir tuhaf olay' başlıklı manşet haberiyle duyurduğu bu duruma, Alanya'da "ALTAV doğrusunu yapmış" diyenler de olmuş, "Avrupa ve İskandinav pazarında batık olduğumuz şu günlerde, değeri belki 500 Bin Dolar olan bu tanıtım fırsatının 3 Bin Euro için reddedilmesi yanlış" diyenler de olmuştu.

BAŞKAN YÜCEL'İN AÇIKLAMASI 

Aynı zamanda ALTAV Başkanı da olan Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel ise, bu konuda; "Bizim üzerimizden algı yaratılmaya çalışılıyor. Bu, sadece ALTAV'ın vazifesi değil, Alanya sahiplenmeli. Geçtiğimiz senelerde bu kanalın Alanya çekimlerinden sonraki yayınlarında, Alanya'yı yanlış tanıtacak içerikler vardı. Biz bu yanlışları defalarca söyleye söyleye düzelttirdik. ALTAV olarak bugüne kadar zaten bu organizasyonun tüm biletlerini karşıladık. Sadece bu yıl Detur'a 'Masrafımız çok, başka kurumdan yardım alın' dedik" demişti. 

VE KÖTÜ HABER 

Önceki yıllarda Finlandiya Fox TV ve Detur işbirliğiyle yapılan organizasyonun iptal edildiğini, Detur Alanya Bölge Müdürü Terhi Alanya duyurdu. 3 Bin Euro krizi nedeniyle organizasyonu bu yıl Alanya  olarak alamadıklarını açıklayan Terhi Alanya, "Ben bir Alanyalı olarak programın başka bir ülkeye veya şehre gitmesini istemedim. Detur ya da başka bir şirket olsun, önemli değil, yeter ki bu kadar zor bir sezonda biri bunu yapsın istedik. Proje hakkında kim neyi karşılayacak, kimseyle konuşmadım çünkü baştan 'Olmayacak' dendi.

Bu yüzden ben de bu konunun üzerine gitmedim. ALTAV ve ALTSO ile durumu paylaştım. 'Kanal, programı yapmak istiyor, ne yapabiliriz?’ dedim. Sanırım bizden (Alanya'dan) cevap gitmeyince proje iptal oldu. Bunu kim yaparsa yapsın, yeter ki yapsınlar ama olmadı. Ben bu şirketin bir elemanıyım ama ben her şeyden önce bir Alanyalıyım. Mayıs ayında bir cevap beklediler ama biz cevaplayamadık. Bu çok büyük bir tanıtım organizasyonuydu. 'Ha' deyince olacak bir şey değil. Bitti yani, bu yıl yok" diye konuştu.

'BAŞKANIN SAMİMİYETİNE İNANIYORUM'

Yeni Alanya'nın sorularını yanıtlayan ALTSO Başkanı Mehmet Şahin ise, Detur’la birlikte 2 yıl boyunca projeyi desteklediklerini belirterek, bu süreçte  gerek Alanya Belediyesi’nden, gerekse Alanya Turistik İşletmeciler Derneği’nden de (ALTİD) destek aldıklarını, ancak ana sponsorun kendileri olduğunu söyledi. Oda olarak tanıtım bütçelerini ALTAV’a aktarma kararı aldıklarını belirten Şahin, "Alanya Belediye Başkanı Adem Murat Yücel’in de ALTAV’ın başkanı olması nedeniyle hiçbir endişe taşımadan tanıtım bütçemizi ALTAV’a aktardık.

Bütçede bir sıkıntı olabilir, atlanmış olabilir. Bir eksiklik varsa giderilebilir. Alanya’da çekilen bu diziler, yalnızca Finlandiya’da değil, Baltık ülkelerinde de izleniyordu, izlenme rekorları kırıyordu. Başkanımızın gayretini samimi buluyorum. Elinden geleni yapıyor. Gerekli desteği alamadı sanırım. Alanya’nın ekonomik durumu iyiye gitmeyince, başkan da yetiştirememiş olabilir. Ben bu çalışmanın Almanya, Rusya gibi Alanya’nın diğer pazarları için de yapılmasından yanayım. Çünkü milyon dolarlık tanıtımlar bunlar" dedi.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.