Destek beklemek yerine biz bakanlığa destek olmalıyız

Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) İstanbul Bölgesel Yürütme Kurulu, sektör temsilcileri ile bir araya gelerek turizmin ve otel yöneticilerinin sorunlarını ve çözüm yollarını görüştü.

31/12/2019 23:40
Destek beklemek yerine biz bakanlığa destek olmalıyız

Çok sayıda otel yöneticisinin katıldığı toplantıda, otelcilerin acilen bir yasaya ihtiyacı olduğunun altı çizilirken; kriz döneminde otel yöneticilerine dönük eğitimlere ve dayanışma ihtiyacına vurgu yapıldı. POYD İstanbul ev sahipliğindeki toplantıya, Naci Gedik, Günanç Gürkaynak, Tuncay Marlalı, İhsan Türkus, Berfend Ber, Ferit Volkan, Savaş Kutkan, Savaş Gürsel, Yusuf Yürüten ve Dilaver Doğru davetli olarak katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan POYD İstanbul Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Muhammet Cüntay, POYD İstanbul’un kurulma amacını kısaca anlattıktan sonra benzer toplantıların akademisyenler, sektördeki kadın yöneticiler ve turizm öğrencileri ile de yapılacağını açıkladı.

Ortadoğu pazarında nasıl turizm yapılır?

Şu anda İstanbul’daki otellerin büyük kısmını Orta Doğulu turistlerin doldurduğunu belirten Cüntay, otel yöneticilerinin pazarı yeterince tanımadığını ve satış, pazarlama ve operasyon kısmında çok sayıda eksiklik olduğunu ifade etti. Bu alanda önemli bir çalışma yapmayı planladıklarını söyleyen Cüntay, ‘’Otel yöneticileri, rehberler, acenteler ve akademisyenlerin yer aldığı, Orta Doğu konusunda uzman olduğuna inandığımız kişilerden oluşan bir ekip kurduk. Orta Doğu pazarında nasıl çalışılacağına dair sektöre rehber olacak bir çalışma ortaya çıkarmayı hedefliyoruz’’ şeklinde konuştu.

Cüntay’ın POYD İstanbul Yürütme Kurulu’nun projeleri ve çalışmaları hakkında bilgi vermesinin ardından, POYD İstanbul’un kısa ve orta vadeli projeksiyonu ile alakalı duayenlerin görüşleri alındı.

Otelcilerin mutlaka bir kanunu olmalı

İlk olarak söz alan Tuncay Marlalı, otelcilerin de tıpkı acenteler gibi bir kanuna sahip olması gerektiğinin ve bu konuda tüm sektör örgütlerinin elini taşın altına sokması gerektiğinin altını çizdi. ‘’Yoksa iyice sahipsiz kalırız’’ diyen Marlalı, ‘’Böyle olduğunda herkes kendince bizi yönlendirmeye çalışıyor. Örneğin Antalya gibi yerlerde hiçbir şeyin prosedüre bağlı olmadığı bir şekilde, tur operatörlerinin dayatmalarına göre hareket etmek zorunda kalıyoruz.’’ ifadelerini kullandı.

‘’Mal sahipleri de yöneticiler de sahipsiz’’ diyen Marlalı, ‘’Bu konuya ayrıca bir öncelik verilmeli. Bu konuda TÜROB ve TÜROFED’in çalışmaları var ama hepsi bir yerde askıda duruyor. Bu sorunu çözemezsek ileride daha büyük sorunlarla karşılaşırız.’’ şeklinde konuştu.

Biz bakanlığa destek olmalıyız

Otelcilerin oluşturduğu derneklerin bir araya gelerek bir platform oluşturması ihtiyacını da hatırlatan Marlalı, ‘’Bakanlıktan destek beklemek yerine, bizim bakanlığa destek olmamız gerekiyor. Sıkıntı yaşadığımız konularda çözümler oluşturmalı ve yol gösterici kaynaklar yaratmalıyız.’’ ifadelerini kullandı.

Ardından söz alan Savaş Kutkan ise, bir anda çok sayıda projeye dağılmak yerine yerine belli başlı projelere odaklanmanın daha faydalı olacağına inandığını belirtti. ‘’Türk gibi başlayıp, Türk gibi bitirmemek lazım’’ diyen Kutkan, ‘’Projeler çok güzel ve insanların dikkatini çekecektir. Ancak yolda meydana gelebilecek zorluklar hedefe ulaşmayı imkansız kılabilir.’’ değerlendirmesini yaptı. Muhammet Cüntay ise buna yanıt olarak, yola çıkarken ulaşılabilir hedefler belirlediklerini ve projelerin büyük kısmında önemli ölçüde ilerlediklerini söyledi.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.