Corendon'dan Hollanda pazarında tanıtım atağı

Corendon Turizm Grubu'nun Türkiye'yi tanıtma çalışmaları hız kesmeden devam ediyor. Corendon Hollanda Tur Operatörlüğü'nün özel organizasyonuyla Hollandalı blogger ve gazetecilerle, turizm sektöründen önemli isimler 12-13 Haziran tarihlerinde Antalya'da ağırlandı.

31/12/2019 23:40
Corendon'dan Hollanda pazarında tanıtım atağı

Grup önce Kapadokya'da ağırlandı. Kapadokya'da balon turu yaptırılan grup, Antalya'da "Miss Nederland’ yarışmasının finalistlerinin belirlendiği etkiliğe katıldıktan sonra, Aspendos Tiyatrosu'nda dünyaca ünlü Türk sanatçı Karsu Dönmez’in konserini izledi. Corendon Turizm Grubu'nun Türkiye'yi tanıtma çalışmaları kapsamında, Corendon Hollanda Tur Operatörlüğü'nün özel organizasyonuyla Hollanda'nın basın, blogger ve turizm camiasından önemli isimler 12-13 Haziran tarihlerinde Türkiye'ye getirildi. Organizasyon kapsamında Hollandalı sanatçıların mini konserleri, 'Miss Nederland' güzellik yarışmasının da içinde olduğu Hollanda Partisi düzenlendi.

Corendon Turizm Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Yıldıray Karaer ve Corendon Turizm Grubu kurucu ortağı Atılay Uslu, etkinlik kapsamında düzenlenen basın toplantısında, Türkiye-Hollanda turizmindeki gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Toplantıda, Hollandalı tatilcilerin Türkiye algısını ortaya koyan araştırma sonuçları da açıklandı.

İyi bildiğimiz işi yapmaya devam edeceğiz

Grup olarak, turizm dışında bir sektöre yatırım yapmayı düşünmediklerini ifade eden Yıldıray Karaer, "Her horoz kendi çiftliğinde öter. 25 yılda edindiğim tecrübe şu; bir yerde edindiğiniz know how'ı başka pazarlarda kullanamazsınız. Bunu deneyenler de başarısız oldu. Bu nedenle iyi bildiğimiz işi, iyi bildiğimiz pazarlarda yapmaya devam edeceğiz" dedi. 

2015'e göre kayıp % 50

Hollanda ile yaşanan sorunlar sonrasında günlük gelen turist sayısının 1500'den 300'e kadar gerilediğini belirten Atılay Uslu, "Böyle olunca 'Türkiye güvenli bir ülke' gibi açıklamalara da kimse inanmıyordu. Türkiye'nin güzelliklerini göstermek için Aspendos'ta konser ve Kapadokya'da balon turu yapmaya karar verdik. Hollanda'dan basın, blogger ve bazıları 1 milyon takipçisi olan sosyal medya fenomenlerini Türkiye'ye getirdik" dedi. Hollanda pazarında yüzde 25 gerileme varken son 4 haftada ise yüzde 30 artış olduğunu belirten Uslu, 2015'e göre kaybın ise yüzde 50 olduğunu söyledi.

Hollandalı turist Türkiye'den mutlu ayrılıyor

Hollanda'dan mayıs ayında Türkiye'de tatil yapan 1000 kişiyle yapılan anketin sonuçlarını da açıklayan Atılay Uslu, 'Türkiye'ye giderken korktunuz mu?'  sorusuna yüzde 47'sinin korkarak çıktığı yanıtı verdiğini söyledi. Hollanda basınına göre Türkiye'de sokaklarda tanklar dolaşıyormuş, 'taşlanacak mıyız' gibi algı oluşturulduğundan bahseden Uslu, "Türkiye'ye gelip tatilden, otellerden, gezdiğiniz ortamdan memnun musunuz' sorusuna ise turistler, 8.5 puanla memnun kaldığını ifade etti.

Bu çok yüksek bir rakam ve İspanya için bu oran 7.8. 'Türkiye'de kendinizi emniyette hissettiniz mi?' sorusuna yüzde 96'sı çok emniyette hissettiği yanıtını vermiş. Amsterdam için bu oran yüzde 50. 'Türkiye'ye bir daha gitmek ister misiniz' sorusuna yüzde 89'u bu sene içinde bir daha gitmek istediği yanıtını vermiş. Bu sonuçların çıkması bize moral verdi ve tekrar marketinge başladık" dedi.

Ciddi yükseliş var, uçak yetiştiremiyoruz

Son 4 haftadır Hollanda ve Belçika pazarında ciddi yükseliş olduğu ve günlük 1100-1200 turiste ulaşıldığını dile getiren Atılay Uslu, şu an tek sorun olarak uçak bulunamamasını gösterdi. Uslu, "Türkiye'ye son 4 haftadır devam eden pozitif trend var ve sunduğumuz kapasiteyi doldurmak üzere. Bu gidişle 30 Haziran'dan sonra yok satacağız. Burada yatak kapasitesinde sorun yok, uçak kapasitesinde sorun var. Kendimizin 3 havayolu şirketi var ve bunların hepsi dolu. 16 ülkeyle çalışıyoruz ve Yunanistan ve İspanya'ya gönderdiğimiz 2'şer uçakla, Portekiz'den 1 uçağımızı Türkiye'ye geri koyduk.

Hollanda'dan 1100-1200 paxlar (kişi) oluşmaya başladı, 400'e yakın da Belçika'dan var. Herkes planlamasını krize göre adapte ettiği için Türkiye'ye uçak yok. Avrupa'da da bulamıyorsunuz uçak. Eğer uçakları bulsaydık bu yüzde 25 eksiyi artıya geçirebilirdik. Beklentimiz artı 20'ydi. Sağdan soldan uçak arıyoruz. Aslında 2-3 tane daha uçak lazım ve artıya geçeriz" diye konuştu.

Huzur ortamı bozulunca turist Türkiye'den ayağını çekti

Yaşanan gerginlikler nedeniyle tüm Avrupa'da Türkiye'ye karşı antipropaganda yapıldığını kaydeden Yıldıray Karaer de, bu nedenle Avrupa'dan Türkiye'ye turizm hareketinde çok ciddi düşüş yaşandığını kaydetti. Bu düşüşün 2016'da başladığını aktaran Karaer, Rusya'yla yaşanan sorunlara da değindi. Karaer, 2017'nin tek yüz güldüren, memnun edici tarafının Türkiye'ye Rus turistin gelmesi olduğunu belirtti.

Sadece Rus turistin gelmiş olmasının yetmediğini belirten Karaer, 2015'te 32 milyon olan turist sayısının 45-50 milyona çıkarılması gerektiğini konuşurken, Avrupa ve Rusya'daki olumsuz hava ve Türkiye'deki huzur ortamının bozulmasının turist sayısını aşağıya çektiğini söyledi. Bu yıl tam fuar dönemindeki olumsuzlukların bir kez daha omuzlarını çökerttiğini dile getiren Karaer, "Fakat biz yılmadık, çalışmalara bir süre ara vermek durumunda kaldık.

Çünkü öyle bir konuma geldi ki ne kadar tanıtım yapsanız da fayda sağlamayacak durumdaydı" dedi. Hollanda'yla Türkiye arasında referandum sürecinde yaşanan gerginlik sonrası tanıtım çalışmalarını askıya aldıklarını anlatan Karaer, 10 Nisan olarak planladıkları bu tanıtım aktivitesini de bu nedenle 12 Haziran'a kaydırdıklarını anlattı.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.