Celal Ağa Konağı 11 yıl sonra tıraşlanıyor

İstanbul Vezneciler’deki tarihi ‘Acemoğlu Hamamı’nın üzerine kaçak olarak inşa edildiği gerekçesiyle 2006’da yıkım kararı verilen Celal Ağa Konağı Otel’in yıkımına 11 yıl sonra başlandı. Otelin hamamın üzerindeki 2 katı tıraşlanacak.

31/12/2019 23:40
Celal Ağa Konağı 11 yıl sonra tıraşlanıyor

Celal Ağa Konağı Otel’in yapımına 2004 yılında başlandı. 680 yıllık tarihi ‘Acemoğlu Hamamı’nın üzerinde yükselen inşaatın durdurulması için 2006’da dönemin Eminönü CHP İlçe Sekreteri Gazi Doğan yargı yoluyla şikâyetçi oldu. Mert İnan imzalı habere göre, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikâyet dilekçesi veren Doğan, söz konusu otel inşaatının tarihi hamamın üzerine kaçak olarak inşa edildiğini iddia etti. Bu şikâyetin ardından inşaatımühürlendi. Ancak  inşaata devam edildi.

Şikâyetçi Doğan, yaşanan gelişmeler üzerine 4 No’lu Anıtlar Kurulu’na şikâyette bulundu. Kurul yaptğı inceleme sonunda savcılığa suç duyurusunda bulunurken, İBB tarafından otel hakkında yıkım kararı alındı. Ancak Eminönü Belediyesi bir türlü yıkımı gerçekleştirmedi.

Otel inşaatı 2009’da Fatih Belediyesi tarafından verilen geçici ruhsatla hizmete açıldı. Gazi Doğan, otele 1 yıllık geçici ruhsat verilmesinden dolayı Fatih Belediyesi hakkında suç duyurusunda bulundu. Geçici ruhsat süresi 2010’da doldu ancak, Celal Ağa Konağı Otel 2014 yılına kadar ruhsatsız olarak çalıştırıldı. Sürecin medyaya yansımasıyla 2014 yerel seçimlerinden önce tarihi hamamın üzerinde inşa edilen otel, Fatih Belediyesi ekipleri tarafından mühürlendi.

Suç duyurusu

Celal Ağa Konağı Oteli hakkında 23 Mayıs 2006’da verilen ivedi yıkım kararı, aradan geçen 11 yılın ardından kısmi olarak İBB ekipleri tarafından uygulanmaya başlandı. İBB ekiplerinin çatısında yıkım ve söküm işlemlerine başladığı otelin tarihi hamamın olduğu kısmındaki 2 katının tıraşlanacağı bilgisine ulaşıldı. Otelin mühürlenmesine neden olan yargı sürecinin mimarı Gazi Doğan ise; “Süreç içerisinde hem İBB Başkanı ve bürokratları, hem Fatih Belediye Başkanı ve dönemin Eminönü Belediye Başkanları ile 22 bürokrat hakkında suç duyurusunda bulundum.

İBB’nin söz konusu yapı hakkına 2 yıkım kararı var. Tıraşlanacak otel Fatih döneminde yaptırılan 5 asırlık tarihi ‘Acemoğlu Hamamı’nın üzerine kaçak olarak inşa edildi. 11 yıl sonra olsa da yıkım kararı müspettir” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.