Büyük tepki çeken Kaş Havalimanı'na onay çıktı

Türkiye'de yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çeken ve her sene ziyaretçi akınına uğrayan Kaş'ta yeni bir proje daha hayata geçirilecek. SHGM, Kaş Havalimanı'na onay verdi.

31/12/2019 23:40
Büyük tepki çeken Kaş Havalimanı'na onay çıktı

Gerekli izinleri alınan havalimanı için Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden (SHGM) onay çıktı. İzinlerin onaylanmasının ardından Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'ndan da onay alınacak. Eğer proje Bakanlık'tan onaylanırsa ihale süreci resmen başlayacak. Yap-işlet-devret modeliyle hayata geçirilmesi planlanan havaalanının ihalesi için dev şirketler çalışmalara başladı. Henüz proje aşamasındaki havalimanının yılda 5 milyon yolcuya hizmet vermesi ve Antalya ekonomisine yılda 2 Milyar Dolarlık katkı yapması planlanıyor.

FİNİKE'YE DE YAKIN

Havalimanının yeri ise, kesinleşti. Kaş-Demre bölgesinin Antalya merkeze 200, Dalaman Havalimanı'na ise 190 kilometre uzağında yer alacak proje, Finike'ye çok yakın konumda yer alıyor. Havalimanının gelişmeye müsait olacak şekilde planlanması için çalışmaların titizlikle yürütüldüğü açıklandı.

PROJE AÇIKLANDIĞINDA BÜYÜK TEPKİ ÇEKMİŞTİ

Kamuoyunun gündemine yaklaşık bir yıl önce gelen projeye, sivil toplum kuruluşları büyük tepki göstermişti. Hatta yerel ve ulusal sivil toplum kuruluşları bu ‘Hormonlu büyüme planı’na dava açtı. Karşı çıkılan nokta ise, devasa büyüklükte bir havaalanının yapılacak olmasıydı. Bölgedeki sivil toplum örgütlerinin raporuna göre havaalanı Atatürk Havaalanı’ndan iki kat büyük olacak. Sivil toplum kuruluşları, bu durumun Kaş’ın sonu demek olduğunu savunuyordu.

HAVAALANI KENT DEMEKTİR

Havaalanlarının kent sosyolojisindeki etkileri üzerine araştırmalar yapan Ankara Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Feryal Turan, faydalı ve zararlı yönleri olmakla birlikte havaalanının kent demek olduğunu söylüyor. “Havaalanı yapıldı diye nüfus bir anda patlamayabilir. Yıllara yayılsa da bu patlama olacaktır. Havaalanı kentlidir çünkü” diyen Turan, sürecin bölgede yaşayanların kendi aralarındaki ilişkilere de önemli etkileri olabileceğinin altını çizerek şunları söylüyor:

“Havaalanları, yapıldığı bölgeyi hem yapım aşamasında hem de işletme aşamasında değiştirir. Yapım aşamasında peyzaj değişir. Toprak kullanımı, evler, yerleşim yerleri, doğal ortam daha yapım aşamasında değişmeye başlar. Havaalanıyla birlikte turizmin artması, eğlence ve otellere daha çok yer açılır. Turizm, ticaret ve yapı alanı anlamına gelir. Görsel yapı değişir. Bu arada büyük turistik tesisler ve gelen turistler yaşam tarzını değiştirir.

Bununla birlikte yüz yüze ilişkiler de daha formal yapıdaki ilişkilere doğru gider. Bir de tarımsal alanlardaki değişime bağlı olarak ekonomik yapı da değişir. Öte yandan havaalanı para da getirir. Ancak yine bu gelirin eşit dağılmaması başka çatışmalara da neden olabilir. 60 yaşında tarlasını kaybeden birinin yeniden bir yaşam kurması kolay olmaz. ‘50 yıl sonra burayı nasıl görmek istiyoruz’ sorusunun sorulup her yönüyle düşünülüp ince hesapların yapılmasını gerektiren bir konu.”

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.