Bursa’nın tarihine ışık tutan proje

Nilüfer Belediyesi, Tarih Vakfı işbirliği ile kent kültürüne büyük katkı sağlayacak olan Tarih Buluşmaları’na ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

31/12/2019 23:40
Bursa’nın tarihine ışık tutan proje

Düzenlenecek buluşmalarda, kente değer katan isimlerin hayatlarından sosyal ve siyasi yaşam tarihine kadar pek çok konu tartışılacak. Nilüfer Belediyesi ve Tarih Vakfı kent tarihinin gün yüzüne çıkarılması ve tarih bilincinin yaygınlaştırılması amacıyla işbirliği yapıyor. Bir yıl boyunca sürecek olan Tarih Buluşmaları’nda spordan popüler kültüre, sosyal dönüşümden siyasi gelişmelere pek çok konu konuşulacak ve geçmişin perdesi aralanacak.

Nilüfer Belediyesi Halk Evinde düzenlenen ortak basın toplantısında Tarih Buluşmaları hakkında detaylı bilgi veren Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, tarih bilincini yaymak ve tarihi mirası gelecek kuşaklara aktarmak açısından anlamlı bir adım attıklarını belirterek "Bundan böyle her ay Tarih Vakfı işbirliği ile düzenlenecek söyleşilerle geçmişimizin perdesini aralayacağız.

Hatta umuyorum ki bazı konularda sımsıkı kapalı olan bu perdeleri iyice açarak gerçeklere ulaşma olanağını da bulacağız. Her geçen gün koleksiyonunu zenginleştirmeye çalışan kütüphanelerimiz tarihi araştırmalarla hem bu kentin hem de Türkiye'nin kültürüne katkı sağlamayı hedeflemektedir. Bu yüzden, kentimizi ve ülkemizi ilgilendiren tarihi araştırmaları halkla buluşturmak adına, Tarih Vakfı ile ortak çalışmalara başladık. 2017 - 2018 etkinlik sezonunda Tarih Vakfı iş birliği ile 6 etkinlik planladık. Bu etkinliklerde katılımcılara, Tarih Vakfı kitaplarını da dağıtacağız" dedi.

Basın toplantısında konuşan Tarih Vakfı Başkanı Doç. Dr. Mehmet Ö. Alkan da Nilüfer Belediyesi’nin kültür çalışmalarına önem verdiğinin altını çizerek, “Nilüfer Belediyesi ile Tarih Vakfı’nın ilişkisi gündeme geldiğinde hiç tereddüt etmedik. Nilüfer Belediyesi benim uzaktan izlediğim bir belediye. İş yapan, sanata, emeğe, kültüre değer veren bir belediye. Nilüfer Belediyesi’nin bir ilçe belediyesi olmasına rağmen bir büyükşehir belediyesini aşan derecede kültüre, sanata, bilime, müziğe verdiği değeri bildiğim için iş birliği yapabiliriz diye düşündük.

Buradaki ilk etkinlik olarak Zeki Müren’i önerdik. Çünkü Zeki Müren üzerine ilk akademik çalışma bizim vakfımızdan çıktı. Diğer toplantı başlıkları belirlemek de bizim için kolay oldu. İşçi, demokrasi, kadın meselesi gibi temel sorunları ve konuları işleyeceğiz. Ama tarih demek yalnızca ciddi ve asık suratlı bir tavırla yapılacak işler değil. Bir Muhabbet Kuşu Zeki Müren gibi, futbol tarihi gibi, mizah gibi etkinlikleri de bunların yanı sıra tasarlamış olduk. Çok verimli bir iş birliği olacak ve iki kurum da karşılıklı olarak birbirine değer katacak” ifadelerini kullandı.

Popüler kültürden siyasi tarihe pek çok konu ele alınacak

"Bir Muhabbet Kuşu: Postmodern Gölgeler Işığında Zeki Müren" başlıklı söyleşiyle Bursa'nın yetiştirdiği en önemli sanatçılardan biri olan Zeki Müren'in hayatının ele alındığı Tarih Buluşmaları’nın ilk toplantısında katılımcılarla birlikte Türkiye’nin o dönemki toplumsal dönüşüm süreci tartışıldı. 

Akademisyenlerin ve araştırmacıların konuk olacağı "Tarih Buluşmaları" kapsamında 9 Ocak Salı günü "İşçilerin Sınıf Olma Tarihi", 6 Şubat Salı günü "Türkiye ve Bursa'da Futbol Tarihi", 6 Mart Salı günü "Kadın Hareketinin Saklı Tarihi", 7 Mayıs Pazartesi günü "Osmanlı'dan Günümüze Darbelerin Tarihi" ve 8 Mayıs Salı günü de "Türkiye'de Mizah ve Muhalefet" konuları ele alınacak.

 

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.