Bodrum'da tatil asla bitmez

'Eylül ayı geldi tatil dönemi bitti' diye düşünenlere seslenen Başkan Mehmet Kocadon, Posta'da yer alan röportajında, "Bodrum'da tatilin sonu asla gelmez. Sonbahar ve kışın da unutulmaz bir tatil için en güzel adres Bodrum'dur" dedi.

31/12/2019 23:40
Bodrum'da tatil asla bitmez

Öncelikle nasıl bir sezon geçirdi Bodrum?

Turizmin pamuk ipliğine bağlı bir sektör olduğunu bu yıl bir kez daha yaşadık. Binlerce kilometre uzaktaki bir savaş, yurtdışındaki gerginlikler ve içimizdeki hainler yüzünden Türk turizmi bu yıl gerçekten bir darbe yedi. Sadece Bodrum değil, tüm Türkiye geçen yıla göre turizmde kan kaybetti. Ama ben iddia ediyorum, bu işten en az zararla çıkacak yerlerin başında Bodrum olacak. Bunu yıl sonunda hep beraber göreceğiz.

Nasıl bu kadar emin olabiliyorsunuz?

Bunun iki nedeni var. Birincisi ve en önemlisi şu; Bodrum Türkiye’nin dünyadaki en önemli turizm markasıdır. Sadece bir yere bağlı değildir. Neredeyse 60 ülkeden turist geliyor. Zaten o yüzden Rusya’daki kriz bizi çok etkilemedi. Bununla beraber biz de Bodrum’un marka değerine güvenip yan gelip yatmadık. Tanıtım faaliyetlerine asla ara vermedik.

Kriz var diye geri çekilmedik. Aksine daha fazla tanıtım dedik. Bodrumluların da desteği ile sezon başında 1 milyon euroluk bir tanıtım bütçesi hazırladık. Avrupa’nın turizmdeki ünlü seyahat acentalarının temsilcilerini, gazetecileri, sosyal medya uzmanlarını Bodrum’a getirdik. Onlara unutamayacakları günler yaşattık. Onlar da gidip yaşadıklarını kendi ülkelerinde anlattı.

İkinci önemli neden nedir?

İkincisi ve en az birincisi kadar önemli olan neden de Türk insanının Bodrum’a olan sevgisidir. Bodrum’u Bodrum yapan bu sevgi hiç azalmadı. Dışarıda sıkıntı yaşadığımız bir dönemde Anadolu insanı Bodrum’a bir kez daha sahip çıktı.

Ramazan Bayramı’nda son 25 yılın doluluk rekoru kırıldı. Kurban Bayramı tatilinde de Bodrum doluydu. Belki bu yılki zararı kapatmaya yetmez bayram tatilleri ama ilerisi için umut verdiği kesin. Bu yılı mümkün olan en az zararla kapatıp, seneye daha hazırlıklı girmek için şimdiden çalışıyoruz.

“10 AYDA 21 ÜLKEDE TANITIM YAPACAĞIZ”

Tanıtım faaliyetleri devam edecek mi?

Kesinlikle devam edecek. Çünkü turizm çok tatlı bir pasta. Herkes bu pastadan en büyük dilimi alabilmek için mücadele ediyor. Çok ciddi ve iyi rakiplerimiz var. Onlarla mücadale edebilmek için onların olduğu her platformda Bodrum’un bayrağını dalgalandırmaya devam edeceğiz.

Başkanı da olduğum Bodrum Tanıtma Vakfı olarak yeni dönem çalışma planımızı hazırladık. 2016 Eylül-2017 Haziran ayı arasındaki dönemde 21 ülkedeki turizm fuarlarına katılarak tanıtım çalışmalarına ağırlık vereceğiz. Arkadaşlarımız ilk olarak 20-23 Eylül’de Paris’te Bodrum’u tanıttı.

Daha sonra; İngiltere, Polonya, Hollanda, Litvanya, İrlanda, İsviçre, Belçika, Bulgaristan, Romanya, Çek Cumhuriyeti, Sırbistan, Danimarka, Macaristan, Almanya, Rusya, Ukrayna, İtalya, Azerbaycan ve Birleşik Arap Emirlikleri ile devam edecek tanıtım turumuz Haziran 2017’deki Tahran (İran) Turizm Fuarı ile sona erecek.

Ayrıca İzmir ve İstanbul’da, Türkiye’nin en önemli turizm fuarlarına da katılacağız. Bodrum’a daha fazla turistin gelmesi için, Bodrumlu turizmcilerimizin de verdiği desteklerle çaba göstermeye devam edeceğiz.

Okullar açıldı Bodrum’da turizm bitti mi?

Türk insanının en büyük yanılgılarından biri de bu zaten. Bodrum sadece temmuz ve ağustos aylarında gelinebilecek bir yer değil. Bodrum’da 12 ay tatil mümkün. Neredeyse 300 gün güneşimiz var. Geçen yıl ocak ayında bile denize girildi Bodrum’da. Bodrum’un her mevsimi ayrı bir güzel. Şimdi “Sarı Yaz” zamanı geliyor. Kimilerine göre Bodrum’un en güzel günleri.

Bir sabah uyanırsınız yaz bitmiş, bunaltan sıcaklardan eser kalmamıştır. Öğlen denize girebilirsiniz ama akşam deniz kıyısında ceket pantolonla oturmak zorunda kalırsınız. Sonbahar sebzeleri doldurur her yanı. Doğa yeniden uyanır sanki. Binbir çeşit otumuzdan yapılan en güzel yemekler çıkar tezgahlara.

Deniz dümdüzdür. Issız koylarda kimse sizi rahatsız edemez. Mavi yolculuğun tam zamanıdır. Mutluluk fışkırır Bodrum’un her yanından. Çok fazla da sürmez ‘Sarı Yaz’ bilginiz olsun. Gelin bu keyfi hep birlikte doyasıya yaşayalım.

“ALTERNATİF TURİZMİN HER TÜRÜNDE VARIZ”

İnsanlar neden Bodrum’a gelsin şimdi?

Bodrum sadece deniz, kum, güneşten ibaret değil. Temmuz ve ağustostaki yüksek sezonda gelirsen klasik anlamdaki bu tatilin en güzelini yaşarsın Bodrum’da. Bundan hiç kimsenin şüphesi yok. Ama Bodrum’da tatil yapmak için sadece bu iki ayı baz almak büyük hata olur.

Kültür ve tarih turizmi istiyorsan; dünyanın yedi harikasından biri Bodrum’da. Dünyanın her yerinden turistler Halikarnas Mozolesi’ni görmeye geliyor. ‘Tarihin babası’ olarak bilinen Herodot, Bodrumludur. Modern tıbbın başlangıcı kabul edilen ve karşı adamız Kos’ta yaşayan Hipokrat, ilaçlarını Bodrum’daki otları kullanarak yapmıştır.

Edebiyat tarihimizin dönüm noktalarından biri olan Halikarnas Balıkçısı yani Cevat Şakir Kabaağaçlı sürgün yeri olarak geldiği Bodrum’da önemli eserler yaratmıştır. Bize en büyük miraslarından biri de mavi yolculuktur. Bodrumlu süngercilerin devam ettirdiği mavi yolculuk buradan dünyaya yayılmıştır. Spor turizmi için yürüyüş ve bisiklet rotalarımız var. Büyük yatırımlar var, golf ve tenis sahalarımıza yenileri ekleniyor. Kendine özgü yöresel yemekleri ve lezzetli balıkları bile Bodrum’a gelmeniz için başlı başına bir neden.

Peki pahalı mı Bodrum’da tatil yapmak?

Her yıl gündeme gelen bir lahmacun fiyatı haberimiz var. Aslında bu bile Bodrum’un marka ve magazin değerini gösteriyor. Sen Bodrum’un en lüks mekanından denizin ortasındaki milyon dolarlık teknene lahmacun getirtirsen bunun belli bir maliyeti olur.

Zaten bu parayı ödeyen sorun etmiyor ki. Birileri her yıl aynı haberi yapmaktan yorulmadı. Gelelim işin diğer tarafına. Bodrum’da 50 liraya da lahmacun yersin 5 liraya da. Ben hep şunu söylerim; “Herkes kendi Bodrum’unu yaşar.” Yani Bodrum’da her keseye göre tatil imkanı var. Ben öğlen yemeğimi 10 liraya esnaf lokantasında yiyorum. Son derece temiz ve güzel.

On binlerce liraya kalabileceğiniz süper lüks odalarımız da var, bir ailenin rahatlıkla kabaliceği ekonomik fiyatlara sahip otellerimiz de. Ayrıca şimdi fiyatlar daha da uygun. Yani halkımız gönül rahatlığı ile tatilini yapabilir. Tek yapmaları gereken oturdukları mekanın mönüsündeki fiyatlara baksınlar. Eğer hesaplarında farklı bir şey gelirse itiraz etsinler. Hiç bir misafirimizin kazıklanmasına müsade etmeyiz. Belediye, Ticaret Odası ve Esnaf Odası olarak gereğini yaparız.

Bodrum’la ilgili hedefiniz nedir?

İnanın Bodrum’un artı hiçbir şeye ihtiyacı yok. Tanrı zaten Bodrum’u özene bezene yaratmış. Benim en büyük hedefim, Bodrum’un değerlerine sahip çıkmak ve çocuklarımızın da bu güzelliği yaşamasını sağlamak. Bodrum’un yıldızını parlatalım yeter.

Bakın Bodrum Belediye Başkanlığı’nda ikinci dönemim, Ortakent’i de sayarsak 17 yıldır belediye başkanıyım. Dikkat ettiğim en önemli nokta Bodrum’un yerel mirasını ve kültürel değerlerini korumak. Bodrum, dünya turizminin Şampiyonlar Ligi’nde oynuyor. Bu gerçeği herkes kabul etmeli. Soruyorum size: Neden dünyanın en zengin insanları ya da dünya çapındaki starlar Türkiye’de sadece Bodrum’a geliyor?

Türkiye’de başka deniz yok mu ki bu milyon euroluk yatlar her yaz Bodrum’a demir atıyor. Bu soruların basit bir cevabı var aslında, çünkü Bodrum bir dünya markası. Önemli olan bu markanın devamlılığını sağlamak.

Ben ve arkadaşlarım da Bodrum’un bayrağına bir yıldız daha eklemek için var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Bodrum’un tarihini, kültürünü ve doğasını gelecek nesillere taşımanın derdindeyiz. Bunu da başaracağız.

BODRUM CUP'TA HEM TATİL HEM YARIŞ YAPIN

Ekim ayında Bodrum’a gelmek için özel bir neden var mı?

Tarihi ve doğal güzelliğinin yanında Bodrum’da ekim ayında çok önemli bir organizasyon gerçekleştiriliyor. Bodrum Cup Uluslararası Ahşap Yelkenli Yat Yarışı, bu yıl 28’inci kez yapılacak.

17-22 Ekim’deki Bodrum Cup, sadece Türkiye’nin değil dünyanın en uzun soluklu yelken yarışlarından biri. Hem tatil yapıp hem ünlü guletlerimizde yarış heyecanı yaşamak istiyorsanız, bu fırsatı kaçırmayın. Rengarenk yelkenlilerle denize açılmak unutulmaz bir deneyim olacaktır.

Program nasıl?

Bodrum Cup yarışından önce 7-8-9 Ekim’de ‘Tırhandil Cup’, 16 Ekim’de ‘Dino Cup’ var. Büyük yarış ise 17 Ekim’deki brifing ve açılış korteji ile başlayacak. 18 Ekim’deki birinci etapta Bodrum- Gümüşlük, 19 Ekim’deki ikinci etapta Gümüşlük-Leros, 20 Ekim’deki üçüncü etapta Leros-Leros, 21 Ekim’deki dördüncü etapta Leros- Yalıkavak, 22 Ekim’deki beşinci etapta ise Yalıkavak-Bodrum arasında yarış olacak. Bodrum Cup, final konseri ve ödül töreni ile bitecek.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.