BELÇİKA'DA BİR KÖY GEZİSİ...

Doğal, Kültürel ve Toplumsal Değerlerin ön plana çıkarılacağı bir turizm anlayışının gelişimi için 2017 BM tarafından “Uluslararası Kalkınma İçin Sürdürülebilir Turizm Yılı” ilan edildi.

Adil Çulhaoğlu Adil Çulhaoğlu 31/12/2019 23:40
BELÇİKA'DA BİR KÖY GEZİSİ...

ADİL ÇULHAOĞLU

Bu bağlamda Karadeniz izlenimlerimize yer verdiğimiz yazı dizimize ufak bir ara vererek Yıllar önce Brüksel'den Charleroi'ya doğru yol alırken sık sık karşıma çıkan 'Lacs de L'eau 'd'Heure' levhasında belirtilen baraj gölünü aktarmak istedim.  Bir hafta sonunda, baraja gitmiş, göl kıyısında yaptığımız yürüyüşte yazlık evler ve sörf yapanlar, yüzenlerin yarattığı tatil havasını soluyabilmiş ancak 'L'eau d'heure' görme merakım devam etmişti.

Geçtiğimiz Aralık ayında Charleroi geçirdiğim günlerden bulutsuz bir günde fotoğraf makinasını alıp Yücel'in rehberliğinde, soğuk ama pırıl pırıl bir gök yüzünün altında, kırlara açıldık.

İlk uğrağımız olan 13’ncü yüzyıldan kalan ŞATO Charleroi'ya yaklaşık 15 kilometre mesafedeki Ham-Sur-Heure- Nallines'de ilk gezilecek yerler arasında olarak ünlenmiş  aşağısında akan Heure Çayına hakim bir tepede inşa edilmiş ve müthiş bir manzaraya sahip.

1489-1941 yılları arasında Merode asilzadesinin malikanesi olarak kullanılmış olan Şato, 1. Dünya Savaşı sırasında Avustralyalı savunma güçlerinin 1918-1919 kışını geçirdikleri mekan olmuş, bugün Belediye binası olarak hizmet veriyor. Koruma altına alınmış olan Şato'da bir de tarım ve el sanatları müzesi de mevcut.

Şato'nun önünden ayrılıp karşıdaki spor alanından geçerek yürüyüş yoluna ulaşıyoruz. Futbol sahasından geçerken, futbol oynayan değil drohne uçuran gençleri görüyorum. Bir ağacın dalına takılı kalan drohneyi kurtarmaya çalışıyorlardı. Heure Çayının üzerindeki köprüde durup sarının tonları arasında akan suyun ve doğanın yansıttıklarını seyre dalıp fotoğraflıyorum. Ortasından geçen Heure çayının iki yakasına yayılan kasaba iyi restore edilmiş, taş ve tuğladan yapılma 2 katlı evlerle dolu.

Kasaba meydanına , Grand Place'da 19 yüzyılda inşa edilmiş Sankt Martin Kilisesi önüne varıyoruz. Eski Belediye Binasının bugün okul olarak kullanıldığını görüyoruz. Meydan hemen hemen hepsi tek katlı binalarla çevrili her türden alışveriş imkanı sunan dükkanlar sıralanmış. Kilisenin arka tarafında bir anıt heykel görüyorum. 1. ve 2.Dünya Savaşlarında şehit düşen Ham-Sur-Heure'lüler için yapılmış anıt heykelin kaidesinde 21 askerin adları yazılı. Belçika'da 1940 yılında alman güçlerine karşı ilk direniş harekatı burada başlamışsa da, direnişçiler tutuklanmış ve mahkum olmuşlar. Tarihi kaynaklarda 30 kişinin idam edildiğinin yer aldığını öğreniyorum.

Kasabada bir yürüyüş yaptıktan sonra,3 km kuzeyindeki Nallinnes köyüne gidiyoruz, kahve içmek için.Bir köy kahvesinde kendimize sıcak bir köşe buluyoruz. Kahveyi küçük imalatçılardan aldıklarını öğrendiğimiz bu küçük sevimli lokalde içtiğim kahve hepimizde kalıcı bir lezzet bırakıyor. Batmaya hazırlanan güneşin yansımalarını fotoğraflamak için Yücel ve Kenzi Hanımı lokalde bırakıp ben dışarı çıkıyorum.

Ortasında Le Kiosque adı verilen küçük bir platformun yer aldığı meydana 4 cadde ve sokaktan giriş yapılabiliyor. Yaklaşık 1 metre yüksekliğinde altıgen şeklindeki platformda özellikle yaz aylarında müzik gösterileri yapılıyormuş. Eczanesinden bankasına kitapçısından, kütüphanesine, pastacısına, gazetecisine kadar birçok işletmenin çepeçevre yayıldığı alanda en belirgin yapı ise kilise.

Meydana Çarşamba günleri araba park etmek saat 16’ya kadar yasakmış. Pazar kuruluyormuş meydanda, Çarşamba günleri. Biz de son zamanlarda üstü örtülmeye başlanan Pazar yerleri aklıma geliyor. Güneş ışıklarının kaybolmasıyla, Le Kiosque adlı lokale dönüyorum yeniden.

UTRECHT Fuarı sonrasında paylaşılan EGE’li turizmcilerin ümitli yorumlarının gerçekleşmesi dileği ile Küçük meydanını fotoğraflarken kendimi bir tatil beldesinde hissettiren Nallines'e  Le Kiosque’un kahvesini  içmeye bir daha gelmeye karar verdiğimi söyleyince, görüş birliği halinde olduğumuzu fark ediyorum, Köy Gezisi’nden  dönerken…. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.