Bektaş: Sektör jeopolitik gelişmelere hazırlıksız yakalandı

Avrupa’nın en büyük 10 tur operatörü arasında yer alan, Rusya pazarında da yüksek pazar payı bulunan OTİ Holding Ruble'ye geçti.

31/12/2019 23:40
Bektaş: Sektör jeopolitik gelişmelere hazırlıksız yakalandı

OTİ Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, geçen yıl Rusya pazarı açıldıktan sonra Türk operatörlerin hızla harekete geçerek 700 bin civarında Rus turist getirdiklerini söyledi. İbrahim Ekinci imzalı habere göre, Türkiye’ye ruble transferine başladıklarını belirten OTI Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Bektaş, “Aralık ayınının son haftasından itibaren Türkiye’ye 451 milyon ruble getirdik. Ocak ayı sonuna kadar 1 milyar rubleye (63.4 milyon TL) çıkaracağız” dedi.

12 ülkedeki 24 iştiraki ile faaliyet gösteren OTİ Holding’in sonuçlarını anlatan Ayhan Bektaş, Türk tur operatörlerinin Avrupa pazarlamasında daha aktif olmaları gerektiğinin ortaya çıktığını, kendilerinin de Avrupa yapılanmasını gündeme aldıklarını söyledi. Türkiye ve Mısır’a gelmeyen turistlerin İspanya ve Yunanistan’a gittiğini, bu ülkelerin yüzde 12’ler seviyesinde artış gerçekleştirdiğini, Bulgaristan, Hırvatistan ve Malta'nın turizm patlaması yaşadığını ifade eden Ayhan Bektaş, OTI’deki daralmanın da bu iki pazardan kaynaklandığını söyledi. Rusya’daki daralmanın uçak krizi öncesinde ekonomik krizle başladığını ifade eden Bektaş, “Başta Almanya olmak üzere, Avrupa’nın Türkiye destinasyonundaki daralması ise, daha çok siyasi sebeplerle oldu” diye konuştu.

Ay sonu 1 milyarı bulacak

Geçtiğimiz yıl eylül ayında Rusya'nın Türkiye'de tatil yasağını kaldırmasından itibaren 3 ayda 700 bine yakın Rus turistin Antalya'ya geldiğini belirten Bektaş, şirketleri Coral Travel'in de 150 bin turist getirdiğini söyledi. Rus ve Türk hükümetlerinin ticarette yerel para birimlerinin kullanılmasına yönelik çalışmalarını hatırlatan Bektaş, Rusya’daki partnerleri aracılığı ile Türkiye’ye ruble transfer edilmesi konusunda Denizbank ile ortak çalışmaları tamamladıklarını, Aralık 2016 sonunda ilk transferlerin gerçekleştirildiğini söyledi.

Bektaş, “Şirketimiz bu çerçevede Türkiye’ye şimdiye kadar 451 milyon ruble getirdi. Önümüzdeki günlerde bu tutar çok daha büyük boyutlara ulaşacak. Yeni yılın ilk ayı sonuna kadar 1 milyar ruble transferini gerçekleştirmiş olmayı hedefliyoruz. İki ülke arasındaki yakınlaşma turizme olumlu yansıyacak. Yılbaşı sonrası rezervasyonlarda artış bekliyoruz. 2017 boyunca ruble transferlerini artırarak devam ettirmeyi planlıyoruz” diye konuştu. Bektaş’ın verdiği bilgiye göre DenizBank’a yatan ruble, özellikle kamunun enerji ithalatı ödemelerinde kullanılabilir.

2015 seviyeleri görülebilir

2017’de sektörün yine zorluklar yaşayacağı, ancak 2016’ya nazaran biraz daha verimli bir yıl olacağı görüşünde olan Bektaş, “Avrupa turizminde orta segmentte Türkiye'nin önemi ortaya çıktı. İspanya ve Yunanistan'a gidenler memnun kalmamış görünüyor. Avrupa ve özellikle Almanya’daki daralmanın 2016’ya yakın olacağı yönünde emareler var. Rusya’dan 2015’e yakın yani 2.5-3 milyona yakın misafirin Antalya’ya geleceğini tahmin ediyoruz. Toplamda 2016’dan daha iyi, 2015’e yakın bir sezon olmasını temenni ediyorum. Biz de 1 milyon turisti getirmek üzere planlama yaptık, hazırlık yapıyoruz. Diğer ülkelerle 1 milyon 750 bini geçebilir" dedi.

Antalya toplantısı kurtarıcı oldu

Turizm tesislerinde, olumsuz analizlerin aksine büyük kapanma ve kayıplar yaşanmadığını belirten Ayhan Bektaş, Antalya’da turizmcilerin bankacılarla yaptığı toplantının çok büyük olumlu etkisi olduğunu belirtti. Bankalara teşekkür eden Bektaş, “Çok zor geçen 2016 sezonu için grubun daralması ve ciro kaybı ile aldığı tahribata rağmen gücümüz ve endüstri ile beraber yolumuza devam edeceğiz.

Hükümetin aldığı kararlarla, şeffaf açık ve iyi niyetli olan yapılarda gerek konaklama gerek tur operatörlerinin kredi borçlarının yapılandırması, nefes almasını sağladı. KGF tarafından Merkezi Avrupa’da bulunan ve burada iştiraki olan tur şirketlerine kredi sağlandı. Bu destekleri için özellikle bankalara gerek OTI adına, gerekse endüstri adına teşekkür ediyoruz” dedi.

Sektör, jeopolitik gelişmelere hazırlıksız yakalandı

Son 10 yılda sürekli büyüyen dünya turizm pazarında ilk 6-7 ülkenin arasına girebilmiş olmanın büyük bir başarı hikayesi olduğunu belirten OTI Holding Başkanı Bektaş, şöyle konuştu: “Rekabetçi ürünleri, uçuş mesafe avantajları, sektör oyuncuları, STK’lar, bakanlık bu başarının aktörleri. Ancak bu başarı biraz tembelliğe, hatta yorgunluğa yol açtı. Yeni bir dinamizm ve vizyona ihtiyaç var. Sektör siyasi ve jeopolitik gelişmelere hazırlıksız yakalandı. Yasalarda düzenlemeler, meslek yasası, tahsis süreleri konusu, yatak fazlası, tur operatörleri ve yeni kaynak pazarlar, teknolojik gelişmeler, ürün çeşitlemesi, yakın destinasyonlarla ile işbirliği gibi yapılması gereken çok iş var.

OTI, tur operatörlüğü, seyahat acenteliği, konaklama, havacılık ve güvenlik ana alanlarında faaliyet gösteriyor. 20 iştiraki ve 4 bin 428 profesyonel çalışanıyla 5 kıtada, 38 ülkede, 65 destinasyonda faaliyeti var. Tur operatörlüğünde Coral Travel markası ile 6 ülkede, yer hizmetlerinde ODEON Tours markası Türkiye, Mısır, Tayland, İspanya, Yunanistan ve BAE’de kendisine ait şirketleri bulunuyor. 4’ü kendine ait 5 oteli var. ODEON Turizm, 2015’te 340.3 milyon dolarlık beyanı ile Türkiye’nin 500 Büyük Hizmet İhracatçısı değerlendirmesinde turizmde 1 numara oldu. Yurtdışındaki en büyük 25 Türk grubu arasında cirosu ile 3’üncü sırada yer alıyor. OTI şirketleri 2014’te 3.1 milyon, 2015’te 2.6 milyon turist getirdi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.