Bayındır: Avrupa’dan gelmek isteyen kimse yok

Rusya’nın charter uçuşları durdurma ihtimali turizmciyi endişelendirse de, Avrupa pazarındaki kayıplar sektörün öncelikli sorunu durumunda. TÜROB Başkanı Bayındır, “Rusya’dan 4, Avrupa’dan 20 milyon turist geliyordu. Şimdi Avrupa’dan gelmek isteyen kimse yok” dedi.

31/12/2019 23:40
Bayındır: Avrupa’dan gelmek isteyen kimse yok

Rusya’nın charter uçuşları durdurma ihtimali turizmciyi endişelendirse de Avrupa pazarındaki kayıplar sektörün öncelikli sorunu durumunda. TÜROB Başkanı Bayındır, “Rusya’dan 4, Avrupa’dan 20 milyon turist geliyordu. Şimdi Avrupa’dan gelmek isteyen kimse yok” dedi. Airline'da yer alan habere göre, Rusya’dan gelen tatsız haberler üzerine açıklama yapan Türkiye Otelciler Birliği (TÜROB) Başkanı Timur Bayındır, “Rusya’da yaptığımız görüşmelerde sorunların çözülmediği mesajını almıştık. Bize cruvasier kaldırmamız yönünde tavsiyeleri oldu ki bu fikir zaten midemizi bulandırmıştı.

Anlıyoruz ki Rusya, politik sorunlarında turizm kartını oynamaya devam edecek. Fakat Türkiye turizminin çok daha ciddi bir problemi var. Avrupa pazarını kaybettik. Rusya’dan 4 milyon Avrupa’dan 20 milyon turist geliyordu. Şimdi Avrupa’dan gelmek isteyen kimse yok. Eğer geçtiğimiz yılki rakamları yakalayabilirsek mutlu olmamız lazım” diye konuştu. Türkiye Otelciler Federasyonu Başkanı Osman Ayık ise Rusya’nın turist silahını kullanmaya devam edeceğini ama bu sorunun Türkiye turizmi için öncelikli olmadığı görüşünde.

Türk turizmi için Avrupa’nın çok daha önemli olduğunu, bu bölgeden Türkiye’ye gelen turist sayısının Rusya’ya oranla 4 kat fazla olduğuna işaret eden Ayık, “Geçtiğimiz yıl Avrupa’dan gelen turist sayısında kayıp yaşadık. Şu anda da kayıp pazar olarak görülüyor. Belki referandum sonrasında gelecek rezervasyonlarla biraz hareketlilik yaşanır diye umut ediyoruz” diye konuştu. 2014 yılında Türkiye’ye gelen turist sayısının Yunanistan’ı ziyaret edenlerin 2 katı seviyesinde olduğunu vurgulayan Ayık, “Bugüne geldiğimizde ise Yunanistan’ın önümüze geçtiğini görüyoruz. Bence turizmdeki sorunu sadece Rusya ile yaşananlarla açıklamaya çalışmak doru değil” değerlendirmesinde bulundu.

Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Başkanı Başaran Ulusoy ise charter uçuşların durdurulabileceği yönünden kendilerine bir bilgi veya yazı gelmediğini, şu aşamada değerlendirme yapmanın doğru olmayacağını ifade etti. Rus savaş uçağının Türk jetleri tarafından hava sahası ihlali yaptığı gerekçesiyle Suriye sınırında vurulmasının ardından Rusya Türkiye’ye charter uçuşlarının durdurmuş ve yasak 9 ay boyunca devam etmişti. 2016 yılı başında Rusya’dan Türkiye’ye giden Rus turist sayısında yüzde 90’lara varan düşüşler yaşanmıştı.

YASAKLARLA HER İKİ ÜLKE DE KAYBEDER

Rusya ile bir türlü istenen seviyeye gelmeyen ilişkilere dair açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, önümüzdeki hafta bir görüşme olacağını ifade etti. “Takvim nerede ve kimin için uygunsa, nerede olursa olsun, benim için önemli değil, bu anlamda görüşeceğiz” diye konuşan Zeybekci, “Yasaklarla hiçbir ülke kazanmaz, her iki ülke de kaybeder. Biri az kaybeder, biri çok kaybeder. Yasakların olmadığı bir ortamda her iki ülke kazanır” ifadelerini kullandı.

 Zeybekci, geçtiğimiz günlerde, Türk tarım ürünlerinin alınmamasına karşılık Türkiye’nin Rusya’dan yaptığı 1.830 milyon  dolarlık ithalatın 1.350 milyon dolarının Dahilde İşleme İzin Belgesi (DİB) kapsamında getirildiğini hatırlattı. Rusya’nın DİB kapsamındaki uygulamayla ilgili sorularına yazılı cevap verdiklerini bildiren Zeybekci, “Türkiye olarak Rusya’ya hiçbir yasak koymadık ama ihracatçılarımıza verdiğimiz Rusya’ya yönelik DİB kapsamındaki bu imtiyaz artık sürdürülebilir değil” dedi.

Öte yandan feribot seferlerinin dün sabah saatlerinde başlamasıyla, 200 yerli ve yabancı turist günübirlik vize alarak Yunanistan’ın Kos Adası’na geçti. Geçtiğimiz günlerde İsrail’den gelen turistler de Yunanistan adasına feribot ile geçiş yaptı.

THY VE PEGASUS SEFERLERE BAŞLADI

Rusya ile yaşanan krizin sona ermesi ile uçak seferlerini arttıran THY, dün İstanbul- Samara seferlerini başlattı. THY Basın Müşavirliğinden konuyla ilgili olarak şu açıklama yapıldı: “Rusya´da hâlihazırda Moskova, St. Petersburg, Soçi, Rostov, Kazan, Stavropol, Ekaterinburg, Ufa ve Voronej noktalarına uçuş sağlayan Türk Hava Yolları, 11 Nisan 2017 itibariyle Samara´yı da Rus uçuş ağına dâhil ederek, bu noktaya da haftada 3 gün karşılıklı olarak sefer icra edecek. İstanbul´dan Samara´ya tüm vergiler dâhil gidiş-dönüş 159 Amerikan Doları´ndan başlayan açılışa özel fiyatlarla seyahat edilebilir.”

Pegasus da Grozni, Haziran’da ise, Nizhny Novgorod, Samara, Volgograd ve Abu Dabi olmak üzere 5 yeni noktaya direkt seferler başlatıyor. Pegasus, yeni hatların eklenmesiyle beraber Rusya Federasyonu’nunda halen uçtuğu Moskova, Krasnodar ve Mineralyne Vodi ile beraber 7, Körfez ülkelerinde ise Kuveyt, Bahreyn ve Doha’nın yanı sıra Abu Dabi ile beraber 4 noktaya uçuyor olacak ve yurtdışındaki uçuş ağını 39 ülkede 71 noktaya çıkarmış olacak.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.