Bakanlık kaçak rehberliğe göz mü yumuyor?

Kıbrıs Türk Rehberler Birliği (KITREB), Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın “Kaçak rehberliğe göz yumduğunu ve kendi rehberlerinin ülkeyi tanımasını engellediği” gerekçesiyle bakanlığı eleştirdi.

31/12/2019 23:40
Bakanlık kaçak rehberliğe göz mü yumuyor?

KITREB Başkanı İbrahim Altıner, açıklamasının başında önceki günyaşanan kazadan dolayı duydukları üzüntüyü dile getirerek, toplumun artık sesini çıkarmasının zamanının geldiğini söyledi. Basın açıklaması sırasında rehberler "Acımız büyük artık yeter" ve "sessizliğe son" yazılı pankartlar da tuttular.

"MÜZELERE YASA DIŞI GİRİŞLER ÇOĞALDI"

Kıbrıs Postası'nda yer alan habere göre, son günlerde, yasalara aykırı yollarla müze ve ören yerlerine girişlerin çoğaldığını savunan Altıner, bazı acentelerin KITREB’e üye rehber kullanmadan kaçak turlar düzenlediğini, bazılarının ise hiçbir şekilde rehber kullanmadan, rehbersiz turlar düzenlediğini ileri sürdü.

Altıner, Turizm ve Çevre Bakanlığı’nın yapılan tüm şikayetlere, toplantılara ve çözüm önerilerine rağmen duruma kayıtsız kaldığını öne sürerek, basından öğrendikleri yeni rehberlik kurslarının açılmasını da eleştirdi.

Şu anda KITREB’e kayıtlı 226 rehber bulunduğuna dikkat çeken Altıner, emeğinin karşılığını alamayan, sömürülen rehberlerin, taban ücretin altında ücret veren acentelerle çalışmak istemediğini, bazı acentelerin de “rehber bulamadık” söylemleriyle, rehbersiz tur düzenlediğini veya yeni kurs açılmasını talep ettiklerini anlattı.

“KURS AÇILMASI GAYRİ YASAL”

Rehbersiz tur düzenlemenin yasal olmadığını vurgulayan Altıner, 2008 yılında yürürlüğe giren KITREB Yasası’na göre, Turizm Bakanlığı’nın kendi başına turist rehberi yetiştirme kursu açmasının da gayri yasal olduğunu ileri sürdü.

Altıner, “Yurt dışından gelen kişilerin de KKTC’de rehberlik yapmaları mümkün olmadığı halde, kendi rehberimiz sessiz bırakılarak veya hiç kullanılmayarak, ülke turizmini ehli olmayan kişilerin eline bırakılmasıyla hem yasalar delinmekte, hem de turizm darbe almaktadır” dedi. Turizmin kurtarılabilmesi için uzun vadeli planlamalar yapılması gerektiğine dikkat çeken Altıner, artık sessizliklerini bozduklarını kaydetti.

“Sözde rehberlerin”, halı, deri ceket, altın sattığını ileri sürerek, buna karşı olduklarını vurgulayan Altıner, “Sözde ülkede tanıtımda bulunan, KITREB üyesi olmayan bu kişilerin öncelikleri turistlerin belli mağazalardan alışveriş yapmalarını sağlamaktır” diye konuştu.

KITREB üyesi rehberlerin yatırım ve sosyal haklarının da verilmediğini ileri süren Altıner, şöyle devam etti: “Ülke kaynakları çar çur edilirken, insan kaynakları da göz ardı edilmektedir. Ama KITREB buna izin vermeyecektir. KITREB olarak, rehberlik mesleğinin hiçe sayılmasına artık sesiz kalmayacağımızı, 2008’de yürürlüğe giren yasamıza dayanarak, tüm haklarımızı her yerde arayacağımızı, haklarımızı korumak için hukuk mücadelesine de başlayacağımızı tüm kamuoyuna duyururuz.”

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.