Avrupa pazarı kayıpta Bakanlık seyrediyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, "Turizmde gerileyen fiyatlara rağmen, toparlanma zayıf. Avrupa pazarına odaklanılması gerekiyor. Sezonun başlamasına rağmen özellikle kaybın sürdüğü Avrupa pazarında etkin bir imaj kampanyasının yürütülmemesi büyük bir eksiklik” dedi.

31/12/2019 23:40
Avrupa pazarı kayıpta Bakanlık seyrediyor

CHP Genel Başkan Yardımcısı Çetin Osman Budak, Türkiye’ye yönelik turizm hareketlerinde bir toparlanma görüldüğünü, ancak hala 2014-2015 düzeylerinin çok gerisinde kalındığını söyledi. Budak, “Turizmde gerileyen fiyatlara rağmen, toparlanma zayıf. Avrupa pazarına odaklanılması gerekiyor. Sezonun başlamasına rağmen özellikle kaybın sürdüğü Avrupa pazarında etkin bir imaj kampanyasının yürütülmemesi büyük bir eksiklik” dedi.

CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Antalya Milletvekili Çetin Osman Budak, Ocak-Nisan dönemi turizm verilerini değerlendirdi. Türkiye’ye Ocak-Nisan döneminde gelen yabancı turist sayısında 2016’ya göre yüzde 1’lik (56 bin 114) bir artış olduğunu kaydeden Budak, “Turizmde son iki yılda neredeyse ilk kez bir artış söz konusu. Dört ayda 5.8 milyon yabancı turist gelmiş. Bu rakam hala 2015’in 1 milyon gerisindedir.

Düşüşün durması önemli ama fiyatlarda ciddi bir kayıp var. 800 dolara kadar çıkan fiyatlar ilk çeyrek itibariyle 696 dolara kadar inmiştir. Bu fiyatlarla ancak kayıp yıl olan 2016’nın rakamları yakalanabiliyor. Ayrıca 700 doların altına inmiş fiyatlarla, turizmcilerin, turizm emekçilerin kazanım elde etmesi, geçen yılın kayıplarını telafi etmesi mümkün değil” dedi.

AVRUPA KAYIPTA TURİZM BAKANLIĞI SEYREDİYOR

Turizm rakamlarındaki toparlanmanın ağırlıklı olarak Rusya’dan gelen turistlerle sağlandığını, Avrupa pazarındaki kaybın ise devam ettiğine dikkat çeken Budak, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ise Avrupa’ya yönelik hala etkin bir adım atmadığını kaydetti. Budak, “İlk 4 ayda Rusya’dan gelen turist sayısında 200 bin düzeyinde bir artış var. Ama Avrupa pazarındaki toplam kayıp yüzde 20 düzeyindedir.

Almanya’dan yüzde 22, Hollanda’dan yüzde 25, Finlandiya’dan yüzde 46’lık kayıp söz konusu. Sadece Rusya pazarıyla turizm bağlı sektörler, borç batağından kurtulamaz. Bir an önce Avrupa Birliği ile ilişkilerin yeniden rayına oturtulması, Avrupa’nın etkin televizyon kanallarında imaj kampanyaları yürütülmesi, gelecek turistlere esnaf alış verişlerinde kullanılmak üzere 20-30 Euro’luk alış veriş çekleri verilmesi, alkollü içecekler üzerindeki vergilerin indirilmesi ve diğer desteklerin verilmesi gerekiyor.

Bu konuda geçen yıldan beri uyarıyoruz ama Kültür ve Turizm Bakanlığı bir türlü rehavetten çıkamadı ve Avrupa’daki kayıpları seyrediyor. Rusya’dan gelen turist sayısındaki artış, sıkıntıyı perdeliyor ama sadece tek bir pazara ve ürüne dayanarak turizmde ilerleme sağlanamaz. Bir an önce Avrupa geri kazanılmalı. Yoksa kaybeden Türkiye, turizm sektörü, turizm emekçileri ve esnaf oluyor. İstanbul’dan Kapadokya’ya, Antalya’dan İzmir, Muğla’ya kadar tüm sektörler kaybediyor” diye konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.