Antalya turizmi ilk üç ayda yüzde 25 ekside

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, “İran pazarı Nevruz tatili ile sezonun kısa bir açılışı yapıldı. Mart ayında turist sayısında sert bir düşüşle karşılaştık. 3 ayda geçen yıla göre yüzde 25 eksideyiz” dedi.

31/12/2019 23:40
Antalya turizmi ilk üç ayda yüzde 25 ekside

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Mart Ayı Olağan Meclis Toplantısı, Meclis üyelerinin yoğun katılımıyla yapıldı. Meclis Başkanı Süleyman Özer başkanlığında gerçekleşen toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin, Mart ayının Antalya turizmi ve tarımı açısından iyi bir dönem olmadığını belirtti.

Mart ayında turizmde sert bir düşüş yaşadıklarını, tarım ihracatında da geçen aylara nazaran yüzde 8’lik bir düşüş yaşandığını kaydeden ATSO Başkanı Davut Çetin, “Turizmdeki düşüş sebebi Avrupa’dır. Tarımdaki ihracat düşüş sebebi ise Rusya’nın yasağını kaldırmadığı domates ve salatalıktır” dedi.  Turizm sezonuna çok az kaldığını ifade eden Çetin, “İran pazarı Nevruz tatili ile sezonun kısa bir açılışı da yapıldı. Mart ayında turist sayısında sert bir düşüşle karşılaştık. 3 ayda geçen yıla göre yüzde 25 eksideyiz” dedi.

Antalya ilgisi canlı

Bu düşüşün daha çok Avrupa kaynaklı olduğunu belirten Çetin, “İlerleyen günlerde Rusya ile birlikte yükseliş başlayacağını bekliyoruz. Rusya pazarında Antalya ilgisinin canlı olduğunu basından siz de okuyorsunuz. Rus turist sayımız 2014’te 3.5 milyondu, 2015’te 2 milyon 800 bine indi, geçen yıl 486 bin oldu. Bu yıl 2015’e döneriz. Kazakistan, Beyaz Rusya, Ukrayna gibi pazarlar da daha canlı olacaktır. Dolayısıyla bu pazarlarda sorun yok, fakat asıl sorun Avrupa cephesinde. Almanya bizim 3 milyonluk pazarımızdı, geçen yıl 1 milyon kaybettik, maalesef bu düşüş devam ediyor.

Hollanda, Belçika, Danimarka, Norveç, Avusturya, Fransa, İsveç, İsviçre, Polonya, Çek Cumhuriyeti her biri eskiden 150 bin-400 bin kişi arasında ziyaretçinin geldiği ülkelerdi. Geçen yıl 100 binli rakamlara inmişlerdi, bu iniş hepsinde devam edecek gibi görünüyor. İngiltere 400 binlik bir pazardı, geçen yıl 334 bine geriledi, Londra’daki son terör saldırısı orada da bir etki yaratabilir.

Sonuç olarak Rusya tarafında 2.5 milyon civarında kazanırken, Batı Avrupa’da kaybedeceğiz.  Ukrayna gibi ülkelerle birlikte 7.5-8 milyon bandına yükseliriz. Geçen yıla göre turist sayısı açısından daha iyi bir sezon olacaktır. Önemli bir konu turizm sektöründe fiyat indirimleridir. Otellerimiz aşırı fiyat indirimi yapmamalıdır. Böyle bir durum Antalya imajına zarar verdiği gibi, uzun dönemli etki de yaratmaktadır” dedi.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.