Antalya fuarcılıkta Akdeniz'in merkezi olacak

Antalya Fuarcılık İşletme ve Yatırım A.Ş. (ANFAŞ) yönetimi, kenti Akdeniz bölgesinin fuar merkezi haline getirmek için kolları sıvadı.

31/12/2019 23:40
Antalya fuarcılıkta Akdeniz'in merkezi olacak

Kerem Köfteoğlu

ANFAŞ yönetimi, fuarcılık konusunda hazırlayıp daha önce Ekonomi Bakanlığı’na verdikleri raporu,  Başbakan Binali Yıldırım’a da sundu. ANFAŞ tarafından düzenlenen, 28. Uluslararası Konaklama ve Ağırlama Ekipmanları İhtisas Fuarı'nın kapanışında TUYED yönetimine bilgi veren ANFAŞ Gene! Müdürü Murat Özer, “Ülkenin içinde geçmekte olduğu zor döneme rağmen,  katılımcı sayısında bir önceki yıla nazaran yüzde 15’lik artış yakaladık” dedi.

Fuarın katılımcı sayısını artırmak için aralarında Akdeniz Turistik Otelciler ve İşletmeciler Birliği (AKTOB), Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED), Endüstriyel Mutfak, Çamaşırhane, Servis ve İkram Ekipmanları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TUSİD) ve Profesyonel Otel Yöneticileri Derneği (POYD) ile işbirliği yaptıklarını hatırlatan Özer şu bilgileri verdi: “15 Temmuz sonrası Türkiye’nin zor bir döneme girdi. Biz de tanıtım çalışmalarımızı hızlandırdık. Fuar gelirinin yüzde 35’ini tanıtıma ayırdık. Avrupa’nın yanı sıra Afrika, Ortadoğu, İran, Türki Cumhuriyetler, Bulgaristan, Makedonya ve Arnavutluk’ta tanıtımlar yaptık. Çalışmalar sonunda söz konusu pazarlardan fuara alım heyetleri ile basın mensuplarını getirdik.”

Sektör dernekleriyle destek programları imzalayıp bunu hayata geçirdiklerini belirten Özer, “Yurtdışında yaptığımız tanıtım çalışmalarının yanı sıra Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği (BAİB)  ve turizm sektörü derneklerle yaptığımız ziyaretçi çalışmalarıyla yurtdışından ziyaretçi sorununu bir nebze aştık. Bu çalışmalarla Türkiye ve 13 ülkeden 310 markanın katılımını sağlayıp, ziyaretçi sayısını da 20 binin üstüne çıkardığımızı tahmin ediyorum” diye ekledi.

Antalya Almanya’nın yerini alacak

Özer, Başbakan Binali Yıldırım’a verdikleri Fuarcılık Raporu hakkında da bilgi verdi. Ekonomi Bakanlığı’nın yurtdışı fuarlara destek verdiğini hatırlatan Özer şunları söyledi:  “Fuarlarda harcanın 100 liranın 15 lirası fuarı düzenleyen şirkete kalırken, 85 lirası düzenlenen şehrin ekonomisine kalıyor. Fuarların şehir ve bölge ekonomilerine yaptığı olumlu katkıyı anlatan raporumuzu Başbakan ve Ekonomi Bakanı'na sunduk. Hükümetimizden yurtiçinde gerçekleştirilecek tüm fuarlara katılacaklara yurtdışı fuarlarda verdiği desteği vermesini talep ediyoruz.”

Bu desteğin verilmesi halinde, yurtdışından alım heyetlerinin Türkiye’ye getireceklerini ve özellikle Antalya’yı fuarcılıkta Akdeniz bölgesinin merkezi haline geleceğini belirten Özer daha sonra açıklamalarını şöyle noktalıyor:  “Türkiye’de fuara katıl (Exhibit in Turkey) sloganıyla hazırladığımız raporda, yurtdışından buraya doğru alıcıları getirecek fuarlar yaparak, bu coğrafya ve dolayısıyla Türkiye’nin fuarcılık sektörünün merkezi haline getirecek önerilere yer verdik.”

Özer,  15-18 Şubat 2017 tarihlerinde Antalya Expo Center’da 24. Uluslararası Gıda ve İçecek İhtisas Fuarı’nı ( Anfaş Food Product) düzenleyeceklerini ve konuyla ilgili katılımcıları beklediklerini söylüyor.

Fuarcılık konusunda deneyimli

Özer, fuarcılık işine İngiltere merkezli dünyanın önde gelen fuar organizatörlerinden ITE ve Türk Fuar organizatörü CNR holding şirketlerinin iştiraki olan İstanbul Fuarcılık A.Ş’de başladı. Özer, ITF in dışında, CNR Fuarcılık A.Ş, DeutscheMesse / Hannover Messe şirketlerinde yönetici olarak görev yaptı. Aralarında CeBIT ve ICCI gibi fuarların da bulunduğu 45’in üzerinde fuar ve kongre organizasyonuna imza attan Özer, Sektörel Fuarcılık / Hannover Messe iştirakinde Yönetim Kurulu Üyeliğinin yanı sıra, birçok sivil toplum kuruluşunda da faaliyetlerini aktif olarak sürdürüyor.

Özer ve ekibi 30 Kasım itibariyle ANFAŞ’ın mevcut fuar alanını 20 bin metrekareden 40 bin metrekareye büyüttü. Fuarın ikinci katında 15 konferans salonu ve kapalı otopark için toplamda 30 milyon liralık harcama yapıldı. Her yıl 12 fuara ev sahipliği yapan ANFAŞ yönetimi, ihtiyaç duyulması halinde fuar alanlarını 70 bin metrekareye çıkarabilecek imkânları olduğunu söylüyor.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.