Antalya'da turizmi otel dışına çıkaran festival

Bu yıl ikincisi düzenlenen 'Antalya-Kaleiçi Old Town Festivali' dünyanın 8 ülkesinden 10 tarihi şehri konuk etti. Antalya halkının ve turistlerin yoğun ilgi gösterdiği festivalde, konserler, danslar ve atölye çalışmaları yapıldı.

31/12/2019 23:40
Antalya'da turizmi otel dışına çıkaran festival

Bu yıl çok daha büyük katılıma sahne olan festival, Antalya'da büyük oranda otellerin içine sıkışan turizmi, yeniden kentin tamamının bir parçası haline getirme noktasında önem taşıyor. Muratpaşa Belediyesi'nin geçtiğimiz yıl başlattığı Antalya Old Town Festivali'nin ikincisi, kentin tarihi bölgesinde geniş bir katılımla yapılıyor. Yenialanya'da yer alan habere göre, 3 gün süren festivalde, konuk şehirlerden gelen sanatçılar sahne alacak, konserler ve atölye çalışmaları yapılacak.

UNESCO üyelik süreci devam eden Kaleiçi bölgesi, festivalle birlikte daha çok tanınır hale geliyor. Bölgede yer alan Yivli Minare, UNESCO geçici listesine alınmış durumda. Bölgenin tamamı içinse süreç devam ediyor. Festivale, Antalya Valiliği, Antalya Büyükşehir Belediyesi, Muratpaşa Kaymakamlığı, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) gibi kentin önde gelen kurum ve kuruluşları da destek veriyor. 

'TURİZMİ 5 AYLA SINIRLIYORUZ'

Festival alanında halka ve konuk şehirlerin temsilcilerine seslenen Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal, turizmin başkenti olan Antalya'nın dünya ile yeterince sosyal, kültürel ve ticari ilişki kuramadığına dikkati çekti. Uysal, '"Kent merkezinde turizmi yeterince hissedemiyoruz. Antalya ve çevresinde bulunan 400 antik kenti yeterince değerlendiremiyoruz, dünyaya tanıtamıyoruz. Turizmi sadece 5 ayla sınırlıyor, 12 ay devam ettiremiyoruz. Bu eksikliklere güçlü bir çözüm olması için bu festivali başlattık" dedi.

'ANTALYA O RUHU SÜRDÜRMEK ZORUNDA'

Uysal, konuşmasına şöyle devam etti: "Başlangıç her zaman zordur. Geçen yıl festivalin ilkini yaptık. Bu yıl da ikincisini yapıyoruz. Keşke 30 yıldır yapıyor olsaydık. Umuyoruz, 30 yıl sonraki yöneticiler, 'keşke bu festivali 30 yıldır yapıyor olsaydık' demeyecekler. Umuyorum ki Antalya yılın 365 günü hem turizmi, hem etkileşimi, hem de ticari hareketliliği birlikte yaşar. Bir yandan kendi değerlerini dünya ile paylaşır, bir yandan dünyanın değerlerine ortak olur. Biliyorsunuz, Antalya'nın tarihteki adı Pamfilya. Bütün farklı etnik, dini ve sosyal grupların barış içinde bir arada yaşadığı bir bölge. Antalya hala o ruhu sürdürüyor ve turizmin başkenti olarak sürdürmek durumunda."

'BÜTÜN ANTİK KENTLERLE AKREDİTE OLMALIYIZ'

Uysal, festivalin ilk günü Akra Barut Hotel'de katılımcılar onuruna düzenlenen galada yaptığı konuşmada ise, old townların (tarihi kentler) daha çok bir arada olması gerektiğine işaret etti. Uysal, "Bütün antik kentlerle akredite olmamız çok verimli sonuçlar ortaya çıkartacaktır. Birlikte çok daha iyi yönetim deneyimleri oluşturabilecek, birlik olduğumuzda sorunların çözümünde ortak çalışma imkanı bulabileceğiz. Festivaller de bunun araçsal yöntemi kabul edilebilir" diye konuştu.

'DOSTLARIMIZA 1921'DE BYE BYE DEMİŞTİK'

Aynı toplantıda konuşan Antalya Valisi Münir Karaloğlu ise İtalya'nın onur konuğu olarak katıldığı 'Kaleiçi Old Town Festivali'nin içinde başka bir tesadüfü barındırdığını söyledi. 5 Temmuz 1921'de, Kurtuluş Savaşı günlerinde, İtalya’nın Antalya’daki kuvvetlerini geri çekmeye başladığını hatırlatan Vali Karaloğlu, "5 Temmuz 1921'de İtalyan dostlarımıza Kaleiçi'nden bye bye demiştik ama bugün onlar dostlukla aramızdalar. Onlara bütün gönlümüzle, 'Hoş geldiniz. İyi ki geldiniz' diyoruz" ifadelerini kullandı.

'BELKİ OLD TOWNLAR ARASI İŞBİRLİĞİNE DÖNÜŞÜR'

Vali Karaloğlu, bu yıl ikincisi gerçekleştirilen festivalin old townlar arasında ilişkilerin geliştirilmesi, iyi örneklerin yaygınlaştırılması ve yeni dostluklara aracı olması dileğinde de bulunduğu konuşmasında, “İnşallah önümüzdeki yıllarda festival büyüyerek, sevgili Uysal'ın da ifade ettiği gibi, belki old townlar arasında birliğe dönüşür" dedi.

ATSO KONUKLARA ANTALYA'YI ANLATTI

ATSO ise, festivale katılan şehirlerin temsilcilerini oda binasında ağırladı. Toplantıda konuşan ATSO Başkanı Davut Çetin ve diğer oda temsilcileri, rakamlarla kentin turizm, tarım ve diğer ekonomik etkinlik alanlarını anlattı. Toplantı sonrası katılımcılar için bir de kokteyl düzenlendi. Düzenlenen gala yemeğine, Vali Karaloğlu, İl Emniyet Müdürü Celal Uzunkaya, Muratpaşa Kaymakamı Sedat Sırrı Arısoy, ATSO Başkanı Davut Çetin, Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Osman Ayık, Antalya Tanıtım Vakfı (ATAV) Başkanı Nizamettin Şen, Antalya Barosu Başkanı Polat Balkan ve belediye meclis üyelerinin yanı sıra çok sayıda davetli katıldı.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.