ADRO Dünya Rehberler Günü'nü kutladı

ADRO, Dünya Rehberler Günü nedeniyle Atatürk Anıtı’na çelenk sunup saygı duruşunda bulundu. Akdağ, "Rehberler evlerine ekmek götüremez duruma geldi" dedi.

31/12/2019 23:40
ADRO Dünya Rehberler Günü'nü kutladı

ADRO Başkanı İsa Akdağ,  turizm sektöründe 2016 yılının olumsuzlukla geçmesi sonucu rehberlerin bir çoğunun işlerini kaybetmesi nedeniyle evlerine ekmek götüremez duruma geldiklerini söyledi. Adana Bölgesel Turist Rehberleri Odası (ADRO) Başkanı İsa Akdağ, turizm sektöründe 2016 yılının olumsuzlukla geçmesi sonucu rehberlerin bir çoğunun işlerini kaybetmesi nedeniyle evlerine ekmek götüremez duruma geldiklerini söyledi.

ADRO Başkanı İsa Akdağ, yönetim kurulu üyeleri ve bir grup rehber, Dünya Rehberler Günü, dolayısıyla Atatürk Parkı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenk sunarak saygı duruşunda bulundu. Oda Başkanı İsa Akdağ,  burada yaptığı açıklamada, rehberlerin, ülkemiz tanıtımının en etkin ve başarılı bir bölümünü oluşturduklarını belirtti. ‘’Eğitimleri, bilgileri, donanımları, deneyimleri ile sektörün en önemli emek kesimini oluştururlar’’ diyen Akdağ, şunları kaydetti:

‘’Ağır çalışma koşulları ve yüklenilen sorumluluğun üstesinden ancak ve ancak ülkelerinin insanına, tarihine, kültürüne, doğasına duydukları bir aşkla gelinebilir. Ne mutlu ki dünyadaki birçok saygın tur operatörü ve seyahat acentasının yaptıkları anketlerde bizim meslektaşlarımız açık ara ‘Dünyanın En İyileri’ seçilmişlerdir. Üniversitelerimizde fakülte düzeyinde açılan bölümler, yüksek lisans ve doktora programları ile de her geçen gün daha ileriye giden bir meslek grubu haline gelmiştir.

Turizm çok zor bir dönemden geçmektedir.2016 yılı bir çok olumsuzlukla bitti,2017 yılı toparlanma sinyalleri veren turizm,2018 yılından ise çok umutluyuz. Ama maalesef 2016 yılının olumsuzlukları ile rehberlerimizin birçoğu işlerini kaybetmiş ve evlerine ekmek götüremez duruma gelmişlerdir.  Turist rehberlerinin hiçbir sosyal güvencesi bulunmamaktadır. Meslektaşlarımıza işsizlik ödeneği, işsiz geçen dönemde rehberlere eğitim desteği sunulması, rehberlere faizsiz kredi, işsizlik sigortası, ucuz konut desteği ve sosyal imkânlar sağlanması gerekir.

Kutlamalardaki amacımız, turizm rehberliği konusunda toplumu bilinçlendirmek, rehberlik mesleğini tanıtmak ve rehberlerin sorunlarına dikkat çekmektir. Bizim sorunlarımızın başında kaçak rehberlik geliyor, ki bu faaliyet; ülkemizin imajına büyük zarar veriyor,ülke tanıtımın yanlış ve eksik yapılması hem içeride hem de dışarıda maddi ve manevi kayıplara sebep oluyor. ‘’

Turist Rehberleri olarak, mesleğimizin yıpratıcı, kısıtlı ve zor koşullarına altında gerçekleştirilmesine rağmen, üstün bir çabayla hizmet verip, ülke turizmini ve mesleklerini hak ettiği noktalara getirebilmek için azimle görev yaptıklarını ve yapmaya da devam edeceklerini belirten Akdağ, ‘’Turizm elçileri olan biz rehberlerin ülkemizi en iyi şekilde tanıtmak ve temsil ederek Ülkemize gelen turistlerin en iyi şekilde ağırlanmasını sağlamaktır. ADROolarak meslektaşlarımızın 21 Şubat Dünya Turist Rehberler Gününü kutluyoruz’’ dedi. Akdağ ve rehberler daha sonra Adana Vali Yardımcısı İsmail Hakkı Ertaş ile İl Kültür ve Turizm Müdürü Sabri Tari’yi makamlarına ziyaret ettiler.

 

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.