Adıyaman’ın rakipsiz ürünü Nemrut Dağı’dır

Nemrut Dağı’nın UNESCO Dünya Kültür Miras Listesi’ne kaydedilmesinin 30. Yılında Adıyaman’da gerçekleştirilen “Kültür Turizmi Zirvesi”nde konuşan TUYED Başkanı Kerem Köfteoğlu, “Adıyaman’ın rekabet edilemez ürünü Nemrut Dağı’dır” dedi.

31/12/2019 23:40
Adıyaman’ın rakipsiz ürünü Nemrut Dağı’dır

Köfteoğlu, ekonomide mukayeseli üstünlükler kuramı olduğunu, buna göre ülke ve bölgelerin dünya turizm pastasından rekabette onlara üstünlük sağlayan ürünlerle pay aldıklarına dikkat çekerek şöyle konuştu: “Son zamanlarda Adıyaman’da ‘Sahabe şehri’ vurgusu daha fazla öne çıkarılmaya başlandı. Oysa Adıyaman bu alanda rekabet edilemez ve tek değildir. Çünkü İstanbul’daki Eyüp Sultan da sahabedir. Dolayısıyla kent bu alanda ne turizmde nede inanç turizminde unique, rekabet edilemez bir önceliğe sahip değildir. Oysa Nemrut Dağı tektir ve Adıyaman’a rekabet edilemez bir üstünlük sağlıyor.”

Kentin sahip olduğu tüm değer ve zenginlikleri Nemrut Dağı çerçevesinde pazarlayıp tanıtması gerektiğini belirten Köfteoğlu şunları söyledi:  “Kentin inanç turizmi, gastronomi, doğa ve kültür alanındaki tüm turistik değerleri  önemlidir. Ancak bunların hiçbiri kentin bir numaralı ve rekabet edilemez yegane turizm ürünü Nemrut Dağı’nın önüne geçemez. Kente inanç turu için gelenlerin Nemrut Dağı’nı da görmesini sağlayacak düzenlemeler yapılmalı. Bunların yapılması Adıyaman’a gelen turist sayısını artırır.”

Söylentilere dikkat!

Adıyaman’da birilerinin bilerek veya bilmeyerek Nemrut’un Hz. İbrahim’i ateşe atan kişi olduğu yalanını yaydığına dikkat çeken Köfteoğlu “Kommagane medeniyetine ait yöneticilerin heykellerini barındıran Nemrut Dağı’nın tarihini dikkate aldığımızda, buranın  Hz. İbrahim’i yakan Nemrut’la hiçbir ilgisinin olmadığını net olarak görürüz.  Başta seçilmiş ve atanmış yöneticiler olmak üzere, İpekyolu Kalkınma Ajansı yönetiminin, tarihi gerçeklerle uzaktan yakından ilgisi olmayan, Nemrut Dağı’na düşmanlık körükleyen bu söylentilerle mücadele etmesi gerekiyor. Halkın gerçekleri öğrenmesi için  uzman rehberlerden yararlanılarak doğru bilgilendirme kampanyaları düzenlenmeli. Aksi takdirde, gerçeği yansıtmayan bu söylentiler, önümüzdeki dönemde Nemrut Dağı’nda arzu etmediğimiz manzaralara yol açabilir.”

Yönetim Planı hazır 

Adıyaman Kültür Turizmi Zirvesi’nde bir sunum yapan ODTÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Neriman Şahin Güçhan, yıllardır titizlikle yürüttükleri çalışmanın, Kral 1.Antiokus’un doğum gününe denk gelen 7 Temmuz’da “Kommagane Nemrut Yönetim Planı” adıyla kitap haline geldiği müjdesini verdi.

Kitaba dönüşen yılların çalışmalarından özet bilgiler sunan Prof. Dr. Güçhan, Nemrut Dağı Tümülüsü’nün 1881 yılındaki keşfinden sonra 2004 yılına kadar farklı kazı ve araştırmalara konu olduğunu hatırlattıktan sonra “Ancak alanın korunmasına yönelik kapsamlı çalışmalar geliştirilmemiştir” diye ekledi.

Nemrut Dağı Tümülüsü’nün korunmasının karmaşık bileşenlerden oluştuğunu belirten Prof. Dr. Güçhan şunları söyledi: “Kültürel mirasın çağdaş ölçütlere uygun olarak korunması için ODTÜ tarafından 2005’te farklı bileşenleri içeren Kommagene Nemrut Koruma Geliştirme Programı (KNKGP) geliştirildi. Seçilen eserlerin Kommagene Krallığı dönemine ait olmasından dolayı planın adı  Kommagane Nemrut Yönetim Planı  (KNYP) olarak tanımlandı. Plan, 30 yıllık bir öngörüyle, somut olarak 5 yıla yönelik projeleri içerecek şekilde hazırlandı. Mevzuata göre, KNYP’nin 5 yılda bir güncellenmesi gerekiyor. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgiye www.nemrut.org.tr sitesinden ulaşılabilir.”

KNYP’de Adıyaman’ın 4 ilçesine odakanıldığını belirten Prof. Dr. Güçhan sözlerini şöyle noktaladı: “Tanımlanan projelerin istenen sürede uygulanarak gerçekleştirilmesi halinde bu planın sınırlarının genişletilmesi ve Adıyaman’daki diğer kültürel varlıkları da kademeli olarak içermesi mümkündür. Nitekim KNYP’nın sınırlarının belirlenmesine yönelik yapılan çalışmalarda bu senaryolar ve öncelikli yerler de belirlenmiştir. Kommagene Nemrut Yönetim Planı Adıyaman’ın sürdürülebilir kalkınmasında önemli bir yol haritasıdır. Planda tanımlanan tüm projelerin kısa sürede hayata geçirilmesini diliyoruz.”


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.