30'uncu yılımızda geleceği şekillendiriyoruz

İçinde Körfez ve Kuzey Afrika ülkelerinin de bulunduğu Orta Doğu pazarının en önemli aktörlerinin başında yer alan Karnak Travel, 30’uncu kuruluş yıldönümünü kutluyor.

31/12/2019 23:40
30'uncu yılımızda geleceği şekillendiriyoruz

HASAN ARSLAN

Sektördeki yerini her geçen gün daha da sağlamlaştıran Karnak Travel, teknolojiye yatırım yaparak da bugünden geleceğini şekillendiriyor. 2015 yılında radikal kararlar alan Karnak Travel’ın sahibi Serdar Ali Abet, 30’uncu yıl kutlama organizasyonuyla uzun yıllar konuşulacak bir etkinliğe imza atmaya hazırlanıyor. Serdar Ali Abet, Karnak Travel’ın başarısının sırrını ve gelecek planlarını Turizm Aktüel’e anlattı.

Kuruluşundan bugüne Karnak Travel’ın başarı hikayesini anlatır mısınız?

Şirketimizin kuruluşu 30 yıl öncesine dayanıyor. O yıldan bu güne kadar da aktif bir şekilde çalışarak ve  Karnak Travel’ı geliştirerek bu güne kadar geldik. Bu hep hayal edilerek izlenen bir yoldu. Önce yıllık bin yolcuya ulaşmayı hedefledik. Sonra 5 bin yolcunun peşinden koştuk.  Daha sonra 10 bini hedefledik. Her sene yüzde 20 ile yüzde 50 arasında bir büyümeyle ilerledik. Bunca  yılın ardından geriye dönüp baktığım zaman, bin kişiden 2014 itibariyle 65 bin yolcuya ulaştığımızı görüyorum.

Arap işi yaptık ama işimizi Arapvari yapmadık

Bu başarının sırrına gelince,  çok çalıştım ve bu piyasaya çok fazla yatırım yaptım. Bütün imkanlarımızı, elde ettiğimiz tüm kazancı hep tanıtım faaliyetlerine ayırdık. Bencil davranmadık. Arap işi yaptık ama işimizi Arapvari yapmadık.  Piyasadaki  büyük Avrupa-Türkiye ve Rus tur operatörlerini örnek aldık ve bu modelleri Arap dünyasında uyguladık. Hep iki alana yatırım yaptım. Bunlardan biri, şirketin fiziki yapısına ve  ekibine yaptığım yatırımdır. Güçlü bir ekip kurdum. Hedef belirlerken gerçekçi oldum ve önce hedefimi gerçekleştirecek alt yapıyı oluşturdum.

Bu yılki hedefim 100 bin Arap yolcu

Alt yapıyı güçlendirdikten sonra,  yeni pazarları ve sayıları hedefledik. Yatırım yaptığım ikinci alan,  tanıtım, fuarlar, kataloglar, ziyaretlerdir. Müthiş bonkör davrandık.  Bunca senenin ve emeğin ardından da böyle bir başarı ortaya çıktı. Ama açık söyleyeyim, daha başarıya doymadık ve yeni başarıları hedefliyoruz. Ben yıllık 100 bin yolcu hedefine odaklandım. Şimdi bu hedefi gerçekleştirmek için çalışacağız. Yani benim bu yılki hedefim 100 bin Arap yolcu.

30 yıl geriye gittiğimizde, Türk turizminin temellerinin yeni atılmaya başlandığı bir döneme denk geliriz. Firmanızın da eşlik ettiği Türk turizminin gelişim sürecinde, hangi sıkıntılarla karşılaştınız ve bunları nasıl aştınız?

Zaman zaman birtakım sıkıntılar oldu tabii. Arap turizmi, bana göre dünyanın en zor işi. Bu zorluk, halkın yapısından kaynaklanıyor. Arapları disipline etmek, Arap yolcuyla uğraşmak çok zor. Evet güzel bir pasta ama zor bir pasta. Müthiş efor gerekiyor. Dediğim gibi, herşeyi beğenmiyorlar. Her zaman kendi kafasının içindekileri  uygulamak istiyorlar. Ama Türkiye son 15 yılda Arapların 1 numaralı destinasyonu oldu.

Bu yıl etraftaki yangınlara baktığımızda, Arap turistin Türkiye’den başka seyahat edeceği başka bir ülkenin kalmadığını görürüz. Eskiden kış aylarında Arapları Türkiye’de görmek çok zordu. Şimdi inanın yaz kış durmaksızın Türkiye’ye geliyorlar. Arap pazarı müthiş bir pazar ama, herkesin uğraşacağı bir pazar değil. 

Bu 30 yıllık süreçte sizi en çok zorlayan olay hangisidir?

Zaman zaman işi büyütme aşamasında zorluk yaşıyoruz. Çünkü bu pazar birebir ilgi isteyen bir pazar. Evet biz güçlü bir ekibe sahip olan kurumsal bir firmayız ama,  yine de insanların gözünde burası ‘Serdar Turizm’.  Tur operatörleri benimle koordine halinde devamlı iş veriyorlar. Üzücü olan o, Herkes her yerde karşısında beni görmek istiyor. Bu da beni zorluyor ve yoruyor. Ama bir kez bu yola çıkınca duramıyorsunuz. Bazen, ‘Küçülelim, yeter’ diyorum. Ama olmuyor. Hep ileri gitmek gerekiyor. Ama ileri giderken de müthiş bir enerji harcıyorsunuz.

İçimizden pek çok arkadaşımız ayrıldı ve kendi firmalarını kurdu. Bunlar karşımıza rakip olarak çıktı. Yani rakipler arttı. Ama beni tek zorlayan şey, hala pazara birebir  ilgi göstermek zorunda olmak.  Büyük çapta bir işe imza atıyoruz. Şu anda aktif olarak 18 ülkeyle incoming yapıyoruz. 1800 acentayla manuel çalışıyoruz. Yani biz yılın 365 günü bu 1800 acentanın neredeyse hepsiyle muhatap oluyoruz. Büyüdükçe bu iş daha da zorlaşıyor. Rahat ederim diye düşünürken, bir bakıyorsunuz işin çapı çok büyümüş ve yetişemez olmuşsunuz.

Turizm, hayatımın dönüm noktası

Geriye baktığınızda sizi en çok mutlu eden olay nedir?

Çok enteresan, hayatımda tesadüfen oluşan şeyler var. Turizm hayatımda dönüm noktası olan bir olay var. 2009 yılında Gümüş dizisi için Abud Efendi Yalısı’nı kiraladım ve bu benim hayatımda yeni bir sayfa açtı. Müthiş bir başarıydı. O yalıyı 11 bin kişi ziyaret etti. İnsanlar benim hakkımda ‘Bu adam çıldırmış. Yalı tutulup da müze açılır mı’ diye konuştular. Ama müthiş bir başarı elde ettik. Bu olay benim turizm hayatında bir dönüm noktası oldu. Ve o sene % 60’lık bir büyüme yakaladık. M eslek hayatımdaki bu başarı, beni gerçekten çok mutlu ediyor.

Karnak Travel’ın kaç yerde  şubesi var?

Cezayir, Fas, Tunus, Lübnan, Ürdün, Antalya, Bodrum, Marmaris ve İstanbul olmak üzere toplam 9 şubemiz var. Şube sayımızı arttırarak 18’e çıkaracağız.

Karnak Travel olarak toplam kaç otelle çalışıyor sunuz?

Ağırlıklı kısmı İstanbul’dan olmak üzere toplam bin 600 otelle çalışıyoruz.

Karnak Travel olarak sağlık turizmi konusunda da çalışmalarınız var. Sağlık turizminin genel operasyonunuz içindeki yeri ne kadar? Bu konuda bilgi verir misiniz?

Son üç-dört yıldır sağlık turizmi konusunda yatırımlar yapıyoruz. Katologlar bastırdık, hastanelerle anlaşmalar yaptık. Ağırlıklı olarak güzellik ve estetik konusunda ilerliyoruz. Bayağı bir yol aldık. Her hafta 3-4 hastamız oluyor. Elimizden geldiğince hizmetlerimizi çeşitlendiriyoruz.

Sizin ana pazarlarınıza hitap ATM Dubai fuarında her yıl görkemli bir stand ve organizasyonla yer alıyordunuz. Bu yıl katılmama kararı aldınız. Bunun nedeni nedir?

Bunun nedeni, tamamen sezon sonundaki 30’uncu yıl kutlama organizasyonumuza odaklanmak. Bir de artık oradaki faaliyetlerin bize çok bir getirisinin olduğunu düşünmüyorum.

30’uncu yıl kutlamamız çok ses getirecek

Karnak Travel’ın 30’uncu kuruluş yıldönümünü kutluyorsunuz. 30’uncu yıl kutlama etkinlikleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

30’uncu yıl kutlama etkinliklerimizi 2015 sezonunun sonunda gerçekleştireceğiz. Biz bu yıl ilk defa Emitt Fuarı’na ve ATM Dubai Fuarı’na katılmama kararı aldık. Bunun da tek sebebi var. Sezon sonunda İstanbul’da çok görkemli, çok şık bir organizasyon yaparak 30’uncu kuruluş yıl dönümümüzü kutlayacağız. Hazırlıklarına şimdiden başladık. Burada ayrıntıları veremiyorum çünkü işin sürprizi kaçar. Ama şunu söyleyebilirim; bu organizasyonumuz çok ses getirecek ve uzun süre konuşulacak.

Karnak Travel ile çalışmak isteyen otellere mesajınız var mı?

Özellikle İstanbul’da yeni açılan otellerin ilk adresi Karnak Travel’dır. Yeni otellerin yola çıkışı her zaman Karnak Travel üzerinden olmuştur. Otelci meslektaşlarımızın çoğu sezon başında bir değerlendirme yapmak ve fikrimizi almak için firmamıza geliyor. Sezon fiyatlarını bizimle paylaşıyor. Bu da beni çok mutlu ediyor. Ayrıca bu durum, piyasada sözümüzün dinlendiğini de gösteriyor.

Güncel bir sorun olarak, otellerin yurtdışı tur operatörlerine verdikleri B2B fiyatlar aynı anda B2C’ye geçiyor. Bu da, bize verilen fiyatların altında onlara bağlı online şirketlerine karşı bizim fiyatlarımızın yüksek kalması üzücü bir durumdur. Bunun için otelci arkadaşlarımızın bu konuya büyük hassasiyet göstermesi gerekmektedir.

Gelecek planlarınızdan bahseder misiniz?

Teknoloji ilerliyor ve diğer iş kolları gibi turizmi de hem etkiliyor, hem değiştiriyor. O nedenle biz de geleceğe hazırlanmak için çok ciddi bir şekilde online’a yatırım yapıyoruz. Söylenenin aksine pasta küçülmüyor, büyüyor.  Geleceğe hazırlıklı olmalıyız.

Turizmci meslektaşlarıma iyi bir sezon diliyorum

Son olarak eklemek istedikleriniz ya da sektöre bir mesajınız var mı?

Her Arapça bilen, Arap turizmi yapmaya çalışıyor.  Ama bu pazar zor bir pazar ve burada iş yapmak o kadar kolay değil. Rakiplerimizin hepsi bizi gıptayla izliyor. Başarımızı nasıl elde ettiğimizi merak ediyorlar. Biz işimizi dünya normlarında yürütüyoruz ve büyük hedeflere odaklanıyoruz. Başarıyı bir süreç olarak görüyoruz. Vur-kaç taktiğiyle para kazanmayı amaçlarsanız, asla ilerleyemezsiniz.

O nedenle bu işte başarılı olmak için  yavaş ama emin adımlarla ilerlemeli ve kazandıklarınızı işinize yatırmalısınız. Ben bu yıl turizm sektörünün güzel bir sezon geçireceğine inanıyorum. Ülkemizde huzur ve güven ortamı devam ettiği sürece sorun olmayacaktır. Özellikle iki bayram arası ülkemize tam bir Arap turist akını yaşanacak. Ben bu vesileyle tüm turizmci meslektaşlarıma iyi bir sezon diliyorum.

 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.