3 milyon Afrikalı turist vizeye takıldı

300 milyon kişinin pasaportunun bulunduğu Afrika ülkeleri Türkiye’de vize bariyeriyle karşı karşıya. Yılda 100 milyon kişinin sağlık turizmi için yurtdışına çıktığını belirten turizmciler, “Vize engeli aşılırsa yılda 3 milyon Afrikalı gelir” dedi.

31/12/2019 23:40
3 milyon Afrikalı turist vizeye takıldı

Toplam 1.5 milyar nüfusun yaşadığı ve 300 milyon kişinin pasaportunun bulunduğu Afrika ülkeleri, Türkiye'de vize engeline takıldı. İki ayı bulan Türkiye vizesi alma sürecine yolsuzluk iddiaları da eklenince Afrikalı turistler rotayı Avrupa ülkelerine çevirdi. Afrika ülkelerindeki altyapı yetersizliği nedeniyle kıtadan yıllık 100 milyon kişinin sağlık turizmi için Avrupa ve Dubai'ye gittiğini aktaran turizmciler, vize sorununu Schengen ile aşmaya çalışıyor. Betül Alakent'in haberine göre, turizmciler, bu sorunun çözülmesiyle kıtadan bir yılda 3 milyon turistin gelebileceğini vurguluyor. Schengen vizesi olan Afrika vatandaşları, Türkiye'ye ilave 49 Dolar ödeyerek e-vize ile giriş yapabiliyor.

PAZARI AVRUPA KAPTI

Türkiye Sağlık Turizmi Konseyi (THTDC) Kurucu Başkanı Emin Çakmak, kıtada 300 milyon kişinin seyahat ettiğini belirterek, şunları anlattı: "Vize sorunu nedeniyle biz bu pazardan çok küçük bir pay alıyoruz. Avrupa ülkeleri iki günde, Dubai'nin iki saatte vize verdiği kıtada bizim vize süreçlerimiz iki ayı bulabiliyor. Türkiye'nin turizmde yaşadığı sorunları alternatif pazarlarla çözmeye çalıştığı bu dönemde, bu gibi sıkıntılar çabalarımızı boşa çıkarıyor. Sorun çözüldüğü takdirde sayıyı bir yılda 3 milyon kişiye çıkarırız." Kıtanın her ülkesinde turizm ofisleri kurmak için harekete geçtiklerini belirten Çakmak, sürecin hızlanması için ilgili bakanlıklardan destek beklediklerini söyledi.

300 İŞADAMI VİZE ALAMADI

Türkiye-Afrika İş Adamları Derneği (TABA) Başkanı Fatih Akbulut da, vize sorunu nedeniyle Afrikalı işadamlarının Türkiye'ye geliş-gidişlerinde aksaklıklar yaşandığını, bunun da ülkeler arası ekonomik hacmin gelişmesine engel olduğunu söyledi. Akbulut, "Üç yıl önce Türkiye'de 300 Afrikalı işadamını ağırlayacağımız bir forum düzenledik. Bu forum için Türkiye'ye gelecek işadamları yaklaşık 2 ay kadar vize bekledi" dedi. Türkiye markasının Afrika'da çok değer gördüğünü aktaran Akbulut, vize sorununun çözülmesi halinde ticaret hacmi ve turist sayısının katlanacağını kaydetti.

CEZAYİR'DE 'RÜŞVET' İDDİASI

Cezayir'in en büyük tur operatörlerinden biri olan Celex Travel'ın ortaklarından Melahat Ardal da, Türkiye'nin Cezayir Büyükelçiliği'ndeki memurların rüşvet aldıklarını iddia etti. Ardal, "Cezayir'de büyükelçilik çalışanları vizeleri 2-3 aya kadar vermiyor. Süreçleri hızlandırmak için de rüşvet alıyor. Bu konuda Dışişleri Bakanlığı'na dilekçe verdik" dedi. Ülkeden ciddi turist kaybı yaşandığını anlatan Ardal, "Ülkemize turist çekmek için Turizm Bakanlığı başta olmak üzere sektör oyuncuları olarak bizler ciddi çaba sarf ederken bu durum bizi çok yaralıyor" şeklinde konuştu.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.