2017 pansuman yılı oldu

Yaşanan olumsuzluklar nedeniyle çok kötü iki sezon geçiren turizm sektörü, 2017'yi pansuman yılı olarak görüyor.

31/12/2019 23:40
2017 pansuman yılı oldu

Alanyalı turizmciler, "Pazarı ayakta tutabilmek adına gelirlerden feragat ettik" diyerek, sezonun 2015'in çok gerisinde olduğunu, 2016'ya oranla ise toparlanma yaşandığını belirtti. Sezonu Rusya ve çevresindeki Rus dili konuşan ülkelerin yürüttüğünü belirten turizmciler "Avrupa'da tam bir çöküş yaşandı. Kayıplar yüzde 60'a kadar çıktı" diye konuşuyor.

'TOPARLANMA 5 SENEYİ BULACAK'

Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Yönetim Kurulu Üyesi ve Alanya Turistik İşletmeciler Derneği (ALTİD) Başkanı Burhan Sili, "Rus dili konuşan ülkelerin talebiyle geçen senenin çok üstündeyiz. Avrupa pazarının az olması nedeniyle de karlılık olarak çok aşağılardayız. Sektörün 2016'da yaşananlardan sonra bir anda toparlanması da beklenmiyordu. Toparlanmanın 3-5 sene sürmesi bekleniyordu" diye konuştu.

EN BÜYÜK KAYBIMIZ ALMANYA'DA

Yenialanya'da yer alan habere göre Sili, "İskandinav pazarında geçen seneden kalan eksiler devam etti. 2016'da Almanya'da başlayan eksiler 2017'de de devam etti. Özetle, Alanya adına en çok önem arz eden pazarlarda sıkıntı var. Önümüzdeki dönemlerde toparlanma bekliyoruz ama bu süreç uzun olabilir. Zaten tesisler bu sezonu, pazarı hareketlendirme adına karlılıklardan fedakarlık ederek geçiriyor. Alanya özelinde karlılık çok düşük rakamlarda kaldı. Belek gibi bölgeler tesis olarak daha ön plana çıktığı için bize oranla daha iyi veriler almışlardır" ifadelerini kullandı.

RUSYA OLMASA DAHA KÖTÜ OLURDU

Alanya Turizm Tanıtma Vakfı (ALTAV) Başkan Yardımcısı Mehmet Dahaoğlu da, "Beklentilerimiz çok daha farklıydı. Ama bilinen sıkıntıların etkisinden çıkamadık" diyerek, Avrupa'da yaşanan olumsuzlukların sezonu derinden sarstığını belirtti. Rus dili konuşan ülkelerle ayakta kalan bir sezon olduğuna dikkat çeken Dahaoğlu, "Bundan sonra turizmcilerin beklentisi sezonun uzaması. Rus pazarından ciddi bir talep var. Gelenler mutlu ayrılıyor. Tur operatörleri koltukları olduğunu ve satmaya devam ettiklerini söylüyorlar. Avrupa'da sorun devam etmesine karşın Rusya'nın bu durumu da yüzleri güldürüyor. Zira onun dışında iç pazarda hiç bir hareketlilik yok" dedi.

AVRUPA'DA KAYIP YÜZDE 60'A DAYANDI

Almanya, Hollanda ve İskandinav pazarlarında yüzde 30 ile 60 arasında değişen oranlarda kayıp olduğunu belirten Dahaoğlu "Turizmci bu sene para kazanamadı. Sektörde var olmak adına bir çaba verdi. Doluluk yakalamak adına fiyatlar düştü. Düşmeseydi de doluluk olmayacaktı. Yani oteller açılmayacaktı. Şu hareketliliğe bile hasret kalacak bir ortam oluşacaktı" diye konuştu. 


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.