20 Milyar Dolarlık pazara talibiz

Her iki ilinden birinde kutsal mekanlar bulunan Türkiye, dünya inanç turizminden aldığı payı artıracak. İnanç turizminin büyüklüğü dünyada 20 Milyar Dolara ulaşıyor.

31/12/2019 23:40
20 Milyar Dolarlık pazara talibiz

Dünyada yüz milyonlarca insan, inandığı dinin kutsal saydığı yerleri ziyaret edip 20 milyar dolar harcıyor. Binlerce yıllık tarihi boyunca çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapan Türkiye de, 43 ilde bulunan inanç merkezleriyle dev pastadan pay almaya aday... Ülkelerinin dışına seyahat eden insan sayısı 1.2 milyara ulaştı. Bu kişilerin önemli bir bölümü inanç turizmi kapsamında seyahat ediyor. 

TUR PROGRAMLARINA DA GİRDİ

İnanç turizmine yönelik çalışmaların 1995 yılından sonra hızlandığı Türkiye’de Van Akdamar Kilisesi ile Trabzon Sümela Manastırı’nın 2010 yılında ibadete açılmasıyla iki bölgede de önemli bir hareketlilik sağlandı. Turizm hareketindeki bu gelişme, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile çeşitli üniversitelerin işbirliğiyle yeni çalışmaları gündeme getirdi. Bu çalışmalarla seyahat acenteleri tur programlarına inanç merkezlerini dâhil ederken, bu özelliği taşıyan merkezlerde bakım, onarım ve restorasyon çalışmaları hız kazandı.

YURTDIŞI TANITIMLAR ARTIRILMALI

Bakanlık, İnanç Turizmi Projesi'yle, üç semavi dinin günümüze kadar ulaşan önemli ziyaret merkezlerinin çevre düzenlemesi, aydınlatma, ulaşım imkanlarını iyileştirip tanıtımını yaparak ziyaretçi sayısını arttırmayı hedefliyor. Akşam'da yer alan habere göre, ayrıca inanç turizmi güzergâhlarında otellerin yapılmasının teşvik edilmesi ve Türkiye’nin bu alandaki zenginliğine yönelik yurtdışı tanıtımlara ağırlık verilecek.

Tarihi Sultanahmet’e yoğun ilgi

TÜRSAB'ın inanç turizmi raporuna göre; dünyada en çok ziyaret edilen kutsal mekânlar sıralamasında ilk sırada her yıl ayrı ayrı 30 milyon kişiyi ağırlayan Tokyo’daki Meiji Shrine ve Sensoji Tapınağı yer alıyor. Bunu Hindistan’daki Kashi Vishwanath Tapınağı ve Meksika’daki Our Lady of Guadalupe Bazilikası izliyor. Türkiye’de ise İstanbul’daki Sultanahmet Camii turistlerin gözde merkezi olurken;  yıllık ziyaretçi sayısı ise yaklaşık 5 milyonu buluyor. Sultanahmet Camii ardından en çok ziyaret edilen ikinci mekân ise Ayasofya.

43 şehirde kutsal mekan var

İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin 43 şehrinde özellikle İslamiyet açısından büyük önem taşıyan kutsal mekânlar bulunuyor. Bunların dışında diğer dinler için de şu merkezler yoğun ziyaret alıyor: Hatay merkezde St. Pierre Anıt Müzesi, İçel-Tarsus’ta St. Paul Anıt Müzesi, İzmir Selçuk’ta Meryem Ana Evi, Antalya Demre’de St. Nicola Kilisesi, Bursa İznik’te Ayasofya, Manisa Alaşehir’de Alaşehir Kilisesi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.