1 milyon turist hedefliyoruz

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, belediye, TÜRSAB ve Hürriyet gazetesinin düzenlediği ‘Gaziantep’i Keşfet’ organizasyonunda Gaziantep’e 1 milyon turist çekmeyi amaçladıklarını söyledi.

31/12/2019 23:40
1 milyon turist hedefliyoruz

Yapılan organizasyonun bu hedef için çok önemli olduğunu belirten Başkan Şahin, “Artık komşu illerle değil, Avrupa ile yarış halindeyiz. Hedeflerimiz evrensel. Yaptığımız yolculukta ulaşmamız gereken bir nokta var” dedi. İllerin doğal güzelliklerinin, kültürünün, turizm potansiyelinin, tarihinin, yemek kültürünün ve ekonomilerinin masaya yatırıldığı ‘Keşfet’ organizasyonlarının dördüncüsü Gaziantep’te gerçekleştirildi. Hatay, Aydın ve Mersin’den sonra Hürriyet güçlü yazar kadrosu ile Gaziantep’e çıkarma yaptı. Gaziantep Büyükşehir Belediye’sinin ev sahipliğinde, Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) ve Hürriyet gazetesinin düzenlediği organizasyon kapsamında, seyahat acenteleri ve Hürriyet kadrosu Gaziantep’te 3 gün geçirdi.

Tarihi, kültürel noktaları ve mutfağının ‘keşfedildiği’ organizasyona Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Ali Gür, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, Hürriyet Yayın Direktörü Fikret Ercan, Hürriyet Yan Yayınlar Yönetmeni Çınar Oskay ve Hürriyet İcra Kurulu Üyesi Zeynep Tandoğan katıldı. 28-30 Kasım tarihleri arasında düzenlenen ‘Gaziantep’i Keşfet’ organizasyonunda yer alan yazarlar ise şu isimlerden oluştu: Ertuğrul Özkök, Mehmet Yılmaz, Yalçın Bayer, Vahap Munyar, Erdal Sağlam, Gila Benmayor, Kanat Atkaya, Melis Alphan, Cengiz Semercioğlu, Onur Baştürk, Gökhan Kimsesizcan, Melike Karakartal, Mehmet Yaşin, Müge Akgün ve Sahrap Soysal.

ÇOK İDDİALIYIZ

Gaziantep’i Keşfet organizasyonunun gala gecesinde bir konuşma yapan Başkan Fatma Şahin, bir yerin keşfedilebilmesi için önce keşfedilecek bir şeyin olması gerektiğine vurgu yaptı. “Bunun için bir hazinen, bir geçmişin, bir kültürel mirasın olmalı” diyen Fatma Şahin, Gaziantep olarak bu konuda çok iddialı olduklarına dikkat çekti. Başkan Şahin, “Acısıyla tatlısıyla çok iddialı bir coğrafyadayız. Toprak bize güç veriyor. Güneş öyle güzel ısıtıyor ki soframızdaki tadı ve aromayı veriyor.

Bereketli hilalin ortasındayız. Akdeniz bir tarafta, Mezopotamya bir tarafta. Fırat’ın çocuklarıyız. Gaziantep bir Roma dönemi yaşamış. Zeugma ile Çingene Kızı’nın 3 boyutlu bakışı ile 3 boyutlu bir çekim gücü oluşturuyor. Osmanlı ve Selçuklu döneminin en güzel hazineleri burada. Hanlar, hamamlar, kervansaraylar var. İpekyolu aksında oluşan bütün medeniyetler burada en güçlü dönemini yaşamış” dedi.

AVRUPA İLE YARIŞIYORUZ

Gaziantep’i keşfetmek için çok uğraşmaya gerek olmadığını belirten Fatma Şahin, “Büyük bir hazine var bu topraklarda. Sandığın kapağını açınca alttan daha güzel hazineler çıkıyor. İnsanlık tarihi kadar eski antik kentlere sahibiz. Var mı başka bir şehir 5 tane birden antik kente ev sahipliği yapan. Bütün medeniyetleri 1 saat içinde gezdirebilen başka bir şehir var mı. Bu noktada iddiamızın altyapısını korumak için gece gündüz çalışıyoruz. Bir taraftan hükümetimiz bu konuda elimiz güçlendiriyor.

Bir taraftan kalkınma yerelde başlar diyoruz” ifadelerini kullandı. Artık kalkınmanın yerelde başladığının altını çizen Başkan Fatma Şahin, “Artık yalnızca Türkiye’deki bir şehir ile değil. Avrupa’daki şehirlerle yarışıyoruz. Neden Gaziantep bir Paris olmasın. ‘Berlin’den benim ne farkım var’ diyoruz. Gelenekten geleceğe, yerelden evrensele hedeflerimiz var. Ulaşmamız gereken bir yolculuğumuz var” diye konuştu.

ANTEP’E GELME ZAMANI

Gaziantep’e gelen herkesin birer ‘gönül elçisi’ olacağına dikkat çeken Fatma Şahin, “Her yerde Gaziantep’in misafirperverliği, insani ve vicdanı nasıl sınavdan geçtiği anlatılmalı. Burada gönül köprüleri kurmak istiyoruz. Bu proje ile aslında yaptıklarımızı anlatmak, yaşadığımız zorluğu birlikte çözmek istiyoruz. ‘Gaziantep’i Keşfet’ diyoruz. Hürriyet gazetesi Gaziantep’e geldiği için, yanımızda olduğu için çok mutluyuz. Çünkü iyi dostluklar zor zamanlarda belli olur. Zor zamanlarda yanımızda olup bu enerji ve sinerjiyi dalga dalga bütün ulusala yansıttığınız zaman ve hayalim olan 1 milyon turisti de Gaziantep’e çektiğimiz zaman hep birlikte başarılı olacağız” diye konuştu.

DAHA BÜYÜK YATIRIM YAPMAK ZORUNDAYIZ

Gaziantep’in 350 bin mülteciye ev sahipliği yaptığına dikkat çeken Fatma Şahin şunları söyledi: “Ensar ve muhacir ilişkileri ile bu işi götürüyoruz. Yurtdışına gittiğimde bu yaşadıklarımız anlattığımda şaşırıyorlar. Yaklaşık 3 hafta Önce New York’ta 80’e yakın hayırsever vakfa mültecilere yaptıklarımızı anlattık. İnanamadılar. ‘Avrupa’nın aldığı mülteci sayısının iki katını bir şehir nasıl ağırlar. Nasıl içinde barındırır. Nasıl bir sorun çıkmadan kalkınmanın bir parçası yapar’ dediler. Çünkü bizim insanımız misafirperverdir. Hoşgörülüdür. Bunu yönetmek için de bir belediye başkanı olarak şehrin bir anda yüzde 20 büyümesi ile daha büyük yatırımları daha hızlı yapma mecburiyetindeyim.”

OLUŞAN ALGIDAN RAHATSIZIZ

Bütün yaşanan sorunlara rağmen çözüm üretme noktası olduklarına vurgu yapan Başkan Fatma Şahin, “Tüm Gaziantep büyük fedakârlık yaptı. Ama sürdürülebilirlik konusunda sizlere ihtiyacımız var. Bu şehir huzur, barış, kardeşlik ve kalkınma şehri. Şu andaki algımıza bakılığında bu kadar fedakârlık yaptığımız yerde sanki savaşın bir parçası, terör örgütünün odaklandığı bir alan, girilemeyen mahallelerin olduğu bir şehirmişiz gibiyiz. Bundan korkunç rahatsızız. Bu konuda rahatsızlığımızı dile getirmek için her yerde gayret gösteriyoruz. Ancak size ihtiyacımız var. Gördüğünüz ve yaşadığınız bu güzellikleri ulusal ve uluslararası boyutta anlatmanız ve buradaki gücümüzü, kapasitemizi arttırarak yolumuza devam etmemize yardım etmelisiniz. Çünkü Gaziantep’in sigortası atarsa, Türkiye’nin sigortası atar” dedi.

ERGİN: GAZİANTEP’İN GELECEĞİ BÖLGEDE BARIŞTAN GEÇİYOR

Gaaziantep'in bulunduğu coğrafyanın, bölgenin en gelişmiş çekim merkezi olduğunu söyleyen Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Sedat Ergin, “Bu kenti marka yapan pek çok hasleti var; tarihi, arkeolojik mirası, mutfağı gibi. Ayrıca Anteplilerin girişimciliği ve ticaret alanındaki beceri ve tecrübesinin Gaziantep markasının en önemli  yönlerinden biri olduğunu söylemeye hacet yok.

İhracatta Türkiye’nin altıncı ili olması Gaziantep’in bu alandaki iddiasını ortaya koyan en önemli gösterge. Geçen yıl İstanbul, Bursa, Kocaeli, İzmir ve Ankara’dan sonra 6.2 milyar dolar ve toplamda yüzde 4.2’lik payla altıncı gelmişti. Bu yıl eğer yılın son iki ayında önemli bir değişiklik olmazsa Ankara’yı da geride bırakarak beşinciliğe çıkacağı anlaşılıyor” dedi.

KİLİTLENME KIRILMALI

“Gaziantep’in gelecek vizyonu, Türkiye ile Ortadoğu ülkeleri arasında özellikle Suriye ile komşuluğun ve Irak’a olan coğrafi yakınlığın da yardımıyla bölgenin en önemli ticaret üssü, sadece ticaret de değil kültürel, akademik her alanda bölgenin en önemli çekim merkezi, cazibe merkezi olmasıdır” diyen Sedat Ergin, “Layık olduğu, hak ettiği bu konumunu gelecekte kazandığında, bugün konuştuğumuz 5-6 milyar dolar gibi ihracat rakamları Gaziantep için geçmişe ait küçük değerler olarak gözükecektir.

Gördüğüm bir sorun, Gaziantep’in ihracatının 2002 sonrasında düzenli bir artış gösterdikten sonra 2013’le birlikte 6 milyar dolar dolayında bir kilitlenmeye girmiş olmasıdır. Bu kilitlenmenin bir şekilde kırılması gerekiyor. Bunun kırılıp Gaziantep’in geleceğe dönük iddiasını ortaya koyabilmesinin olmazsa olmaz bir koşulu var. Bu koşul, bölgemize barışın gelmesidir. Suriye’de, Irak’ta barışın sağlanması artık ülkemizde barışın ve refahın geleceği bakımından hayati bir önem ve öncelik arz ediyor” ifadelerini kullandı.

TARİH VE KÜLTÜR İLE BESLENEN YAŞANILACAK BİR KENT

Gaziantep’in  tarihten ve kültürden beslenen bir yer olmakla birlikte yaşayan bir kent olduğunun altını çizen TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, “Gaziantep keşfedilmiş bir yer. Tarihte de böyle olmuş. Birçok devlet kurulmuş. Yani buranın değeri çok eskiden anlaşılmış. Organizasyonumuza ‘Gaziantep’i Keşfet’ dedik ama ‘Gaziantep’i Yaşa’ da dememiz gerekiyordu. Çünkü burası yaşanılacak bir kent. Gezilmesi gereken bir yer. Gaziantep bir ticaret merkezi. Ustaların kenti. Şimdi kalemlerin ustası da Gaziantep’e geldi. Seyahat acenteleri olarak bizim de Gaziantep’e ihtiyacımız var” dedi.


Önemli haberleri kaçırma!

E-posta bültenine abone ol:

Merak etme spam mailler gelmeyecek.